Španělsko patří mezi nejdostupnější a nejoblíbenější destinace u nás. Není divu, celoročně příjemné počasí je vzdálené jen necelé tři hodiny letadlem a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem a pitím láká na prodloužený víkend i mimo letní sezonu.
Vydejte se na gurmánské toulky Španělskem. Víme, co musíte ochutnat!
Ať už jste zkušený gastroturista, nebo chcete jenom vědět, co by vašim chuťovým buňkám nemělo uniknout, máme tu pro vás průvodce španělskou gastronomií.
Olivy
Španělsko je světovou velmocí v produkci oliv, olivové plantáže zabírají v celé zemi něco málo přes 5 milionů hektarů. Ty nejlepší olivy najdete ve městě Jaén, které je díky své unikátní poloze a složení půdy zkrátka předurčené k tomu, aby zde byly olivy nejen zdrojem příjmů, ale zkrátka životním stylem.
Gazpacho
Osvěžující zeleninová polévka z rajčat, paprik, okurky, cibule a tvrdého chleba by se dala s trochou nadsázky nazývat tekutým salátem. Receptura pochází z Andalusie, její vzdálená předchůdkyně, která neobsahovala rajčata, se ale v zemi vyskytovala už za dob Římské říše. I když si dnes středomořskou kuchyni nedokážeme bez rajčat představit, do Evropy se dostala až po objevení Ameriky v 15. století. Milovníci polévek by měli jistě vyzkoušet i další varianty gazpacha, jako je ajoblanco nebo salmorejo.
Tapas
Původní slovo „tapa“ znamená víko nebo uzavřít. V tavernách Andalusie si hosté zakrývali skleničku své drahocenné sherry kouskem chleba nebo šunky, aby jim do něj nelítaly mušky. Hostinští záhy zjistili, že slané pochutiny zvyšují chuť k pití a zavedli levné občerstvení na malých talířcích zvané tapas. Za město tapas by se dalo označit Valladolid, kde se každý rok v listopadu pořádá soutěž těch nejlepších světových tvůrců tapas.
Turron
Sladká pochoutka podobná tureckému medu se ve Španělsku vyrábí nejméně od 15. století, kdy jej vyráběli místní v městečku Jijona severně od Alicante. Tento recept ale zřejmě přinesli muslimové během arabské invaze v 7. století. Základ turronu se skládá z medu, cukru a mandlí, obměn s různými oříšky a dalšími ingrediencemi je ale tolik, jako je ve Španělsku rodin, jelikož je jedním z tradičních vánočních pokrmů.
Víno
Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5 000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů.
Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. I ti méně otrkaní jistě budou znát legendární červená vína ze severošpanělské oblasti Rioja a katalánský Priorat, které se honosí víny s nejprestižnějším označením DOC.
Jamon ibérico
Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. To nejlepší, co si můžete dopřát, je jamón ibérico de bellota, která se vyrábí z iberských prasat živených žaludy a naleznete ji pouze na čtyřech uznávaných místech původu v oblastech Extremadura, Guijuelo, Los Pedroches a Jabugo.
Tortilla espaňola
Bramborová omeleta zvaná také tortilla de patatas je to, co by sami Španělé nazvali svým národním jídlem. Ať už teplá, nebo studená, mezi tapas a předkrmy tortilla rozhodně nesmí chybět. Tradiční jídlo chudých se skládá z brambor, vajec a cibule a jednotlivé druhy se dělí zejména podle toho, zda v nich cibule je, či není, jak moc jsou uvařené jsou brambory či vejce.
Paella
Pro turisty je paella s mořskými plody ikonickým španělským jídlem, přestože sami Španělé ji tak nevnímají. Třeba v původním receptu mořské plody vůbec nejsou. Ve Valencii, odkud paella pochází, se do ní přidává kuřecí či králičí maso, hlemýždi a fazole. Mořské plody jsou na talíři jistě populárnější než hlemýždi, takže tato varianta je, stejně jako mix masa a mořských plodů, velice oblíbená po celé zemi.
Zdroj: redakce, Jaroslava Šnejdarová; zdroj foto: eDelikatesy
redaktorka FTV Prima