Suroviny
- meruňky (zralé, vypeckované) 1 kg
- cukr 500 g
- zelené chilli papričky (malé) 2 ks
- zelený pepř (čerstvý) 2–3 lžičky
- vanilkový lusk 1 ks
Postup přípravy
- Meruňky omyjte, osušte a vypeckujte. Zasypte je cukrem a nechte 1 až 2 hodiny stát v lednici. Nasekejte chilli papričky a otrhejte zelený pepř ze stonku na jednotlivé kuličky.
- Meruňky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pak přidejte pepř a chilli a vnitřek vanilkového lusku.
- Vařte 8 minut. Na talířek naberte trochu marmelády a lžící vyzkoušejte, jestli po vychladnutí tuhne.
- Marmeládu plňte do čistých horkých sklenic. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte stát do druhého dne, popřípadě je ponořte a zavařte 5 minut ve vroucí vodě.
- PRIMA TIP: Možná budete mít problém sehnat čerstvý zelený pepř. V takovém případě vám podobnou službu prokáže naložený ve slaném nálevu nebo sušený.