Suroviny
- filet z lososa (s kůží) 700 g
- červená paprika 1 ks
- oranžová paprika 1 ks
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- fenyklová semínka
- česnek 2 stroužky
- mangold 1 svazek
- brambory (rané) 500 g
- sůl
- pepř
- limetka 2 ks
- koriandr ( čerstvý) pár snítek
Postup přípravy
- Zapněte gril na střední stupeň a připravte si základ chutě pro rybu – zeleninu. Papriky omyjte a zbavte je semínek tak, že prsty zatlačíte stopku to těla papriky a vylomenou ji lehce vytáhněte ven. Semínka jednoduše vzniklou dírou vysypte. Papriky nakrájejte na kolečka široká asi 3 centimetry. Jarní cibulky opláchněte, nakrájejte po vzoru paprik. Zeleninu vložte do pekáčku, zacákněte olivovým olejem, osolte, opepřete ji.
- Přichází na řadu král tohoto pokrmu – losos. Filet položte na zeleninu (zatím je jedno, kterou stranou, protože masáž dostanou obě) a pořádně do něj vmasírujte všechny chutě z pekáče. Zeleninu pak rozhrňte na strany pekáčku a lososa zaparkujte doprostřed kůží navrch. Pekáč dejte pod gril asi na 13 minut a rybu občas zkontrolujte.
- Mezitím si připravte mangold. Opláchněte listy a silné konce stonku párkrát podélně nařízněte, aby se i ty spařily doměkka. Do velkého hrnce nalijte asi 1,5 litru vroucí vody z konvice a mangold do něj vložte stonky napřed, listy narolujte dovnitř a přiklopte poklicí. Na mírném plameni ho nechte spařit, trvá to asi 5 minut.
- Rozpalte si pánev s pořádným cákancem olivového oleje. Spařený mangold přesuňte na pánev, třeba pomocí kleští nebo pinzety. Trochu ho promíchněte, přidejte šťávu z jednoho citronu a prolisované 2 stroužky česneku. Chvilku restujte a pak odstavte z plamene.
- Akorát tak čas na to vrátit se k rybě. Vyndejte pekáč a uvidíte krásnou zlatavou kůži lososa. Jenže je jen z jedné strany takhle krásná. Takže vezměte kleště/pinzetu a opatrně kůži z filetu stáhněte a dejte ji bokem. Vůbec se toho nebojte, jde to perfektně. Obnažený filet lehce posolte, posypte fenyklovými semínky a kůži vraťte neopečenou stranou vzhůru zpět na filet. Pekáč jde takto pod gril asi na dalších 5–7 minut. Dosáhli jsme dokonalé křupavé kůrčičky. Aby vše na rybě správně lícovalo, obraťte nakonec kůži na filet jak byla rostlá a servírujte. Na stůl přidejte pár načtvrcených limet, olivový olej.
- Doplnila jsem tento vykřupaný rybí chod o mísu vařených raných brambor, posypaných lístky čerstvého koriandru.