Suroviny
- vejce 3 ks
- mléko 180 ml
- hladká mouka 65 g
- třtinový cukr 100 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra
- vanilkový lusk
- přepuštěné máslo
- ovoce 1 hrst
Můžete je připravit buď čistě samotné bez ovoce a při servírování je pouze pokapat citronovou šťávou a pocukrovat, nebo je také poklást pár hoblinkami másla a polít javorovým sirupem. To je klasika! Možná pro začátek ideální. A pak zkuste experimentovat s různým ovocem.Možná si někteří kladete otázku, v čem se taková Dutch Baby připravuje? Ideální k přípravě této pochoutky je litinová pánev, která má své opodstatnění – drží žár, a proto je na ně více než vhodná.
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu spolu s čistou litinovou pánví na 200 °C. Mezitím si připravte těsto tak, že pomocí blenderu rozmixujete vejce, mléko, mouku, cukr, sůl, a pokud zrovna doma máte, tak i kůru z bio citronu a vanilku, ty nikdy nic nepokazí a dodají navíc nádhernou vůni. Mixujte přibližně minutu tak, aby byla směs dobře propojená a lehce napěněná.
- Jakmile je pánev v troubě dobře rozpálená, opatrně a rychle ji vyndejte ven, pokuste se při tom nevyvětrat všechno teplo z trouby... Na pánev dejte ideálně přepuštěné máslo nebo rostlinný olej tak, aby se tukem ošetřil celý povrch, a vylijte do ní všechno těsto. Teď už jen rychle posypejte povrch těsta připraveným ovocem a šup s pánví zpět do rozpálené trouby.
- V průběhu pečení nijak nevětrejte. To, že je hotovo, poznáte tak, že se tento lívanec bude pěkně nafukovat, tvořit velké bubliny a bude mít hezky zlaté, dokřupava vypečené okraje. Dutch Baby se nepeče příliš dlouho, čas se může lehce lišit, a to hlavně v závislosti na tom, kolik času zabere vaší troubě vyrovnat vnitřní teplotu po vyvětrání. Počítejte přibližně 15–20 minut.
- A teď už postupujte velmi rychle, protože jakmile vyndáte pánev z trouby, velké bubliny začnou rychle padat. Mějte tedy připravený stůl a hlavně strávníky s vidličkami v ruce.