Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Dušená hovězí oháňka

4 porce
do 2 hodin
Dušená hovězí oháňka
Dušená hovězí oháňka Autor: Gurmet
Dušené maso „po španělsku“ se od českého guláše liší hlavně kořením. Velkou roli v něm hraje šafrán a také maso. Původně se totiž používala oháňka býků, padlých při koridě...
Reklama
Reklama

Postup

  1. Nejprve si připravte marinádu. Kousky masa rozložte do hluboké misky. Posypte je šafránem, zeleninou a zalijte vínem. Přikryjte a nechte asi 24 hodin marinovat.
  2. Maso vyjměte a marinádu přeceďte. Nálev i zeleninu ale uchovejte.
  3. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a vyškvařte na něm tučné od šunky. Přidejte zeleninu scezenou z marinády. Osmažte, až zelenina trochu zkaramelizuje. Vsypte papriku a také ji nechte ještě asi 15 minut opéct. Vložte kousky masa a ze všech stran je opečte, zeleninu př itom odsuňte stranou.
  4. Zalijte vínem, aby jím bylo maso pokryté, přidejte rajčatové pyré a vývar. Duste na mírném plameni nebo v troubě asi 4 hodiny, až bude maso měkké. Osolte a opepřete podle chuti a ihned podávejte ozdobené petrželkou. Servírujte s křupavým pečivem.
Reklama

Prima tip: Maso má velmi zajímavou chuť právě díky šafránu, který je ve Španělsku domovem. Toto vzácné koření (jde o sušené blizny krokusu setého) s vůní pampeliškového pylu se sklízí ručně, proto je tak drahé. Ve španělské kuchyni je šafrán ovšem nezbytný.

Gurmet - letní dvojčíslo

Časopis Gurmet – nejlepší škola vaření!

V letním dvojčísle Gurmetu najdete na téměř 150 stranách lehká letní jídla na každý den v týdnu, tradiční předpisy z krásných Orlických hor či nejlepší ovocné knedlíky včetně postupu krok za krokem.

S dětmi si připravíte osvěžující nanuky, můžete si zavařit letní úrodu nebo strávit příjemné chvíle u grilu s nevšedními recepty. Najdete tu jednoduché vaření na chatě a krásné recepty na využití lesních plodů či nových brambor. Na dovolenou zvou španělské speciality nebo saláty zvučných jmen, zatímco zdravá jídla z různých druhů mouky a takzvaných superpotravin vás okouzlí i svou chutí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama