Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Recept na omáčku demi glace z řeznictví Naše maso
Redukci získáte svařením masového vývaru – může být telecí, hovězí, nebo i drůbeží. K červenému masu se pochopitelně nejvíc hodí vývar z hovězího nebo telecího masa a kostí. Jeho příprava není složitá, ale chce to čas na redukování. Na konci budete mít hustou tekutinu tmavě hnědé barvy, a když vývaru dopřejete hodně času, dosáhnete až rosolovité textury.
Kuchaři ho doporučují zavařit do skleniček a pak si z nich odebírat potřebné množství. Jednodušší varianta je demi glace zmrazit – dobrou vychytávkou je nalít ho do tvořítek na led.
Tahle francouzská klasika vám poslouží jako skvělý základ výrazných omáček ke steakům – třeba pepřové nebo kávové.
Suroviny (2,5 litru porce)
Postup
- Kosti opečte v troubě dozlatova. Průběžně je obracejte, aby byly opečené ze všech stran.
- Zeleninu nakrájejte na větší kusy a taky opečte – na pánvi na trošce másla. Dávejte pozor, aby se kosti ani zelenina neopekly příliš dohněda, demi glace by pak mohl zhořknout.
- Opečené kosti dejte do velkého hrnce. Je důležité, aby se do něj nedostal tuk, který se z nich vypekl. Přidejte zeleninu, drcená rajčata a víno.
- Zalijte vodou a nechte pomalu táhnout přes noc, ideálně však 24 hodin. Voda nesmí zavařit, měla by jen pomalu probublávat.
- Hotový vývar přeceďte přes plátno do menšího hrnce a pomalu svařte na hustou omáčku konzistence sirupu. Nesvářejte ale příliš dlouho, jinak hrozí spálení. Řidší demi glace můžete stáhnout z plamene a zahustit kouskem másla.
Naše maso
Výběrové řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici v Praze nabízí stařené, vyzrálé a odleželé hovězí maso plemene český strakatý skot a přeštické vepřové. V nabídce jsou také výtečné uzeniny vyrobené podle tradičních receptur pod dohledem mistra řezníka Františka Kšány ml. To ale není ani zdaleka vše - v řeznictví si můžete vybrat i další druhy masa a uzenin od prověřených dodavatelů, ale najdete zde i doplňkový prodej koření, vývarů, olejů, omáček, a také kvalitní nože. A pokud se nechcete pouštět do domácí výroby, koupíte zde i omáčku demi glace.
Maso a uzeniny koupíte i online na eshop.nasemaso.cz.