Zeleninový pastýřský koláč

Moje hodnocení
3x

Znáte pastýřský koláč? Takzvaný Shepherd's pie je klasickým britským jídlem, které se nejčastěji vaří z mletého masa, konkrétně jehněčího. Vyzkoušejte tuto modifikovanou klasiku z čočky vhodnou pro vegetariány! Pochutnáte si stejně tak.

4 porce
60 minut
anglická

Suroviny

  • zelená francouzská čočka 200 g
  • kořenová petržel 30 g + na vymazání formy
  • řapíkatý celer 1 větší stonek
  • mrkev 100 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 1 stroužek
  • máslo 1 lžíce
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 1 lžíce
  • rajský protlak (rajčatový protlak) 1 lžíce
  • červeno suché víno 200 ml
  • bobkový list 2 ks
  • tymián (čerstvý tymián) 3 snítky
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn, kousek)
  • drcená rajčata 400 g
  • čerstvý baby špenát 2 hrsti
  • zeleninový vývar nebo voda cca 250 ml
  • sůl (sůl a čerstvě mletý pepř)
  • javorový sirup na doslazení v případě potřeby

Na kaši

  • brambory cca 800 g
  • nastrouhaný parmazán 40 g
  • mléko a máslo podle potřeby
  • sůl

Postup přípravy

  1. Zeleninu nejprve očistěte a nakrájejte. Petržel, mrkev i řapíkatý celer na menší kostičky, cibuli a česnek najemno.
  2. Ve větší pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a na středním plameni restujte cibulku. Stačí tak tři minuty a poté přidejte mrkev, celer a petržel.
  3. Promíchejte a společně restujte asi 10 minut, dokud zelenina trochu nezměkne a nechytne zlatavou barvu.
  4. V tu chvíli přidejte na minutu česnek, nechte ho rozvonět a hned přidejte na další minutu opéct protlak.
  5. Přihoďte bobkový list, nasekaný tymián a rozmarýn a zalijte červeným vínem. Víno nechte zredukovat tak, aby z něj zbyla v pánvi zhruba třetina.
  6. Přilijte drcená rajčata, přisypte propláchnutou čočku, sůl, pepř a lehce podlijte vývarem (případně vodou).
  7. Pánev přiklopte pokličkou a nechte takhle na středním plameni vařit, dokud čočka nezměkne – asi 30 minut. V případě potřeby podlijte vývarem (nebo vodou).
  8. Na závěr ochutnejte. Čočka by měla být hotová krásně na skus a omáčka by měla být už dobře dochucená.
  9. Pokud tomu tak není, dochuťte případně ještě solí, pepřem nebo javorovým sirupem. Na závěr pánev odstavte z plotny a vmíchejte čerstvý špenát.
  10. Směs by měla být poměrně hustá, ale měla by mít na dně pánve pořád i trochu tekutiny.
  11. V mezičase, kdy se vařila čočka, si připravte kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody asi na 15 minut doměkka.
  12. Po uvaření brambory slijte, přidejte do nich máslo, parmazán a rozmixujte. V případě potřeby přidávejte mléko.
  13. Konzistenci si přizpůsobte. Někdo má rád kaši jemnější, někdo tu s kousky brambor.
  14. Troubu předehřejte na 180 °C a směs v pánvi uhlaďte pomocí stěrky.
  15. Na směs rovnoměrně rozprostřete kaši a dejte asi na 20 minut zapéct. Kaše by měla být lehce zlatavá a křupavá.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty