Suroviny
- zelená čočka (francouzská) 200 g
- petržel (kořenová ) 30 g + na vymazání formy
- řapíkatý celer 1 větší stonek
- mrkev 100 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- máslo 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- rajský protlak 1 lžíce
- červené víno (suché ) 200 ml
- bobkový list 2 ks
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
- rozmarýn (čerstvý, kousek)
- drcená rajčata 400 g
- baby špenát (čerstvý ) 2 hrsti
- zeleninový vývar (nebo voda) cca 250 ml
- javorový sirup (na doslazení v případě potřeby)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na kaši
- brambory cca 800 g
- strouhaný parmazán 40 g
- mléko (dle potřeby)
- máslo (dle potřeby)
- sůl
Postup přípravy
- Zeleninu nejprve očistěte a nakrájejte. Petržel, mrkev i řapíkatý celer na menší kostičky, cibuli a česnek najemno.
- Ve větší pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a na středním plameni restujte cibulku. Stačí tak tři minuty a poté přidejte mrkev, celer a petržel.
- Promíchejte a společně restujte asi 10 minut, dokud zelenina trochu nezměkne a nechytne zlatavou barvu.
- V tu chvíli přidejte na minutu česnek, nechte ho rozvonět a hned přidejte na další minutu opéct protlak.
- Přihoďte bobkový list, nasekaný tymián a rozmarýn a zalijte červeným vínem. Víno nechte zredukovat tak, aby z něj zbyla v pánvi zhruba třetina.
- Přilijte drcená rajčata, přisypte propláchnutou čočku, sůl, pepř a lehce podlijte vývarem (případně vodou).
- Pánev přiklopte pokličkou a nechte takhle na středním plameni vařit, dokud čočka nezměkne – asi 30 minut. V případě potřeby podlijte vývarem (nebo vodou).
- Na závěr ochutnejte. Čočka by měla být hotová krásně na skus a omáčka by měla být už dobře dochucená.
- Pokud tomu tak není, dochuťte případně ještě solí, pepřem nebo javorovým sirupem. Na závěr pánev odstavte z plotny a vmíchejte čerstvý špenát.
- Směs by měla být poměrně hustá, ale měla by mít na dně pánve pořád i trochu tekutiny.
- V mezičase, kdy se vařila čočka, si připravte kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody asi na 15 minut doměkka.
- Po uvaření brambory slijte, přidejte do nich máslo, parmazán a rozmixujte. V případě potřeby přidávejte mléko.
- Konzistenci si přizpůsobte. Někdo má rád kaši jemnější, někdo tu s kousky brambor.
- Troubu předehřejte na 180 °C a směs v pánvi uhlaďte pomocí stěrky.
- Na směs rovnoměrně rozprostřete kaši a dejte asi na 20 minut zapéct. Kaše by měla být lehce zlatavá a křupavá.
Zeleninový pastýřský koláč 2 Zdroj: My Cooking Diary