reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Zeleninový pastýřský koláč
Autor: My Cooking Diary Zeleninový pastýřský koláč

Zeleninový pastýřský koláč

Hodnoceno: 2x
Znáte pastýřský koláč? Takzvaný Shepherd's pie je klasickým britským jídlem, které se nejčastěji vaří z mletého masa, konkrétně jehněčího. Vyzkoušejte tuto modifikovanou klasiku z čočky vhodnou pro vegetariány! Pochutnáte si stejně tak.
do 2 hodin
4 porce

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Zeleninu nejprve očistěte a nakrájejte. Petržel, mrkev i řapíkatý celer na menší kostičky, cibuli a česnek najemno.
  2. Ve větší pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a na středním plameni restujte cibulku. Stačí tak tři minuty a poté přidejte mrkev, celer a petržel.
  3. Promíchejte a společně restujte asi 10 minut, dokud zelenina trochu nezměkne a nechytne zlatavou barvu.
  4. V tu chvíli přidejte na minutu česnek, nechte ho rozvonět a hned přidejte na další minutu opéct protlak.
  5. Přihoďte bobkový list, nasekaný tymián a rozmarýn a zalijte červeným vínem. Víno nechte zredukovat tak, aby z něj zbyla v pánvi zhruba třetina.
  6. Přilijte drcená rajčata, přisypte propláchnutou čočku, sůl, pepř a lehce podlijte vývarem (případně vodou).
  7. Pánev přiklopte pokličkou a nechte takhle na středním plameni vařit, dokud čočka nezměkne – asi 30 minut. V případě potřeby podlijte vývarem (nebo vodou).
  8. Na závěr ochutnejte. Čočka by měla být hotová krásně na skus a omáčka by měla být už dobře dochucená.
  9. Pokud tomu tak není, dochuťte případně ještě solí, pepřem nebo javorovým sirupem. Na závěr pánev odstavte z plotny a vmíchejte čerstvý špenát.
  10. Směs by měla být poměrně hustá, ale měla by mít na dně pánve pořád i trochu tekutiny.
  11. V mezičase, kdy se vařila čočka, si připravte kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody asi na 15 minut doměkka.
  12. Po uvaření brambory slijte, přidejte do nich máslo, parmazán a rozmixujte. V případě potřeby přidávejte mléko.
  13. Konzistenci si přizpůsobte. Někdo má rád kaši jemnější, někdo tu s kousky brambor.
  14. Troubu předehřejte na 180 °C a směs v pánvi uhlaďte pomocí stěrky.
  15. Na směs rovnoměrně rozprostřete kaši a dejte asi na 20 minut zapéct. Kaše by měla být lehce zlatavá a křupavá.
Zeleninový pastýřský koláč
Autor: My Cooking Diary Zeleninový pastýřský koláč

My Cooking Diary
Kateřina Saint Germain

My Cooking Diary jsem si původně založila na Facebooku pro kamarády, které zajímalo, co jím, když hubnu. Postupem času se začali na blog přidávat i další čtenáři a dávali mi najevo, že to co dělám, je baví. Založila jsem si proto svojí vlastní webovou stránku, aby recepty byly přehlednější, a od té doby mám oficiálně blog.

Snažím se moje čtenáře inspirovat ke zdravějšímu životnímu stylu, takže mimo fotek jídel přidávám na svůj Instagram i fotky toho, jak cvičím. Ke zdravému životnímu stylu patří ale taky zdravý rozum, takže nejsem nijak extrémní a snažím se kombinovat sem tam i nějaká méně zdravá jídla. Ráda taky se čtenáři sdílím svoje zážitky z cest, takže na blogu najdete i rubriku cestování.

V roce 2017 jsem vydala svou první kuchařku, v které najdete 90 receptů, které vám poskytnou inspiraci od rána do večera na jeden měsíc. Navíc je na začátku 10 základních receptů, které se vám budou hodit pro tvorbu těch ostatních.

reklama

reklama