Zeleninový pastýřský koláč
Zdroj: My Cooking Diary
Zeleninový pastýřský koláč
Zdroj:
My Cooking Diary
Znáte pastýřský koláč? Takzvaný Shepherd's pie je klasickým britským jídlem, které se nejčastěji vaří z mletého masa, konkrétně jehněčího. Vyzkoušejte tuto modifikovanou klasiku z čočky vhodnou pro vegetariány! Pochutnáte si stejně tak.
4 porce
60 minut
anglická
Postup přípravy
-
Zeleninu nejprve očistěte a nakrájejte. Petržel, mrkev i řapíkatý celer na menší kostičky, cibuli a česnek najemno.
-
Ve větší pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a na středním plameni restujte cibulku. Stačí tak tři minuty a poté přidejte mrkev, celer a petržel.
-
Promíchejte a společně restujte asi 10 minut, dokud zelenina trochu nezměkne a nechytne zlatavou barvu.
-
V tu chvíli přidejte na minutu česnek, nechte ho rozvonět a hned přidejte na další minutu opéct protlak.
-
Přihoďte bobkový list, nasekaný tymián a rozmarýn a zalijte červeným vínem. Víno nechte zredukovat tak, aby z něj zbyla v pánvi zhruba třetina.
-
Přilijte drcená rajčata, přisypte propláchnutou čočku, sůl, pepř a lehce podlijte vývarem (případně vodou).
-
Pánev přiklopte pokličkou a nechte takhle na středním plameni vařit, dokud čočka nezměkne – asi 30 minut. V případě potřeby podlijte vývarem (nebo vodou).
-
Na závěr ochutnejte. Čočka by měla být hotová krásně na skus a omáčka by měla být už dobře dochucená.
-
Pokud tomu tak není, dochuťte případně ještě solí, pepřem nebo javorovým sirupem. Na závěr pánev odstavte z plotny a vmíchejte čerstvý špenát.
-
Směs by měla být poměrně hustá, ale měla by mít na dně pánve pořád i trochu tekutiny.
-
V mezičase, kdy se vařila čočka, si připravte kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody asi na 15 minut doměkka.
-
Po uvaření brambory slijte, přidejte do nich máslo, parmazán a rozmixujte. V případě potřeby přidávejte mléko.
-
Konzistenci si přizpůsobte. Někdo má rád kaši jemnější, někdo tu s kousky brambor.
-
Troubu předehřejte na 180 °C a směs v pánvi uhlaďte pomocí stěrky.
-
Na směs rovnoměrně rozprostřete kaši a dejte asi na 20 minut zapéct. Kaše by měla být lehce zlatavá a křupavá.
Zeleninový pastýřský koláč 2
Zdroj: My Cooking Diary
Zeleninový pastýřský koláč 2
Zdroj:
My Cooking Diary