Ne každý sýr se hodí na grilování. Víte, jak vybrat ten správný?

Také jste už někdy slyšeli, že se dá ugrilovat téměř cokoliv? Opak je pravdou. Alespoň tedy v případě sýrů. Ne každý druh se totiž na oheň hodí, což ale neznamená, že byste měli zůstat jenom u těch, které jsou k tepelné úpravě určené. Grilovat můžete i sýry s modrou plísní, když víte jak na to a vybíráte z kvalitních produktů.

Balkán a oblast Středního východu jsou místem, odkud se vzal úplně původní sýr určený k tepelné úpravě na ohni – halloumi. Konkrétně si na sýr halloumi dělá nárok Kypr. Důvodem byl nedostatek potravin, konkrétněji masa, který místní obyvatelstvo přiměl k tomu, aby vyzkoušeli i něco nového. A tak se zrodil grilovaný sýr, jak ho známe dodnes. Čím dál větší popularitě se těší zvlášť v letním období, kdy se připravuje na různé způsoby. Mějte však na paměti, že základem receptu je výběr kvalitního produktu.

Z jakých druhů vybírat?

Na gril se obecně hodí sýry s pevnější strukturou, takže na čerstvé a tavené sýry raději zapomeňte. Skončily by roztavené na uhlících. Raději sáhněte po tradičním hermelínu nebo kozím sýru. Hermelíny a další sýry typu camembert (případně i obdobné dvouplísňové sýry) před úpravou na ohni zabalte po jednom a v celku do alobalu. Předtím je můžete obalit i v koření, ale stejně tak je můžete dochutit až po upečení.

Skvělým tipem je také hodit na gril sýr feta nebo balkánský sýr, oba mají strukturu podobnou tvrdému tvarohu, proto je doporučujeme grilovat na alobalovém tácku, aby se během grilování nerozpadly. Dobrým tipem je také zabalit je před grilováním do plátku šunky nebo slaniny.

Náš tip: Halloumi a oštěpek

Nechcete-li se upínat k tradičním sýrům, vyzkoušejte řecký sýr typu halloumi. Vyrábí se z kozího a ovčího mléka, v našich podmínkách ale najdete často i kravské alternativy, a díky jeho pevné struktuře se grilováním neroztéká, takže ho nemusíte balit do alobalu. Překvapí vás svou lahodnou chutí. Nejlépe si ho vychutnáte jako praví Řekové – po ugrilování ho pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou a okořeňte bílým pepřem. Grilovaný nebo pečený sýr halloumi je skvělý i jako alternativa masa místo burgeru, hodí se i do salátů nebo ho můžete zapéct s rajčaty.

Netradiční grilovaná pochoutka pochází ze Slovenska a vyrábí se z ovčího mléka, kdy se po odstátí namáčí ve slané vodě. Oštěpek (po slovensky oštiepok) má celkem pevný povrch, takže ho můžete griovat přímo na roštu. Sám o sobě má výbornou chuť, ale pokud chcete, můžete ho před grilováním marinovat v oleji s kořením či bylinkami. Pakliže vyberete zauzený oštěpek, nijak ho neupravujte, jeho lahodná příchuť by se dalším kořením ztratila.

Podpořte místní zemědělce

Chutný sýr je základem úspěchu, a proto se vyplatí zaměřit se na kvalitu, kterou nabízejí produkty z ekologického zemědělství. Farmy zajišťují zvířatům co nejlepší podmínky k životu. Kozy, ovce i krávy tráví většinu času ve výběhu a na pastvě, žijí tak téměř v přirozeném prostředí. Odměnou jsou pak lahodné výrobky s řadou benefitů pro spotřebitele. Nabídka kozích a ovčích mléčných výrobků se navíc neustále rozšiřuje. Mléčné výrobky v bio kvalitě seženete na mnoha ekofarmách, které je často nabízejí i prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Nejbližší ekofarmu se zpracováním mléčné produkce můžete jednoduše vyhledat na stránkách s interaktivní mapou kamprobio.cz a lovime.bio.

Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami

  • 300 g bio sýru (např. halloumi)
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky – bazalka a máta
  • bio citron

Sýr doporučujeme nakrájet na cca 1cm plátky a potřít olivovým olejem z obou stran. Grilujte jej maximálně dvě minuty, a to z každé strany. Na závěr přidejte sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky se skrojkem citronu k pokapání. Servírovat doporučujeme s čerstvou zeleninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty