zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat
Autor: iStock Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat

Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat

Zelenina v zářivých barvách i po tepelné úpravě? To není žádný trik šikovného grafika. Doslova zazářit umí veškerá zelenina, a to nejen svěží barvou, ale i chutí, vůní a texturou. Stačí jedno jediné, blanšírovat.
Kateřina Šváchová , 05.05.2021

reklama

Co je blanšírování a k čemu je dobré

Blanšírování je prastará kuchařská technika, kdy zeleninu ponoříte do vroucí osolené vody a následně prudce ochladíte v ledové lázni. Zbavíte ji tak mikroorganismů, které jsou na jejím povrchu, a zároveň si zelenina uchová svou barvu, chuť, křehkost, šťavnatost a většinu zdraví prospěšných látek. Blanšírovat byste měli zeleninu i před zmrazením.

Blanšírovaná zelenina si zachová křehkost i zářivou barvu
Autor: iStock Blanšírovaná zelenina si zachová křehkost i zářivou barvu

Jak na to

Proces blanšírování je v zásadě velmi jednoduchý, pozor musíte dát jen na pár věcí:

  • Množství vody

Vody mějte dostatek, ať po přidání zeleniny stále vře. Zeleninu do ní vhazujte po menších dávkách.

  • Množství soli 

Sůl není podmínkou. Při blanšírování v páře se bez ní musíte obejít. Při blanšírování ve vroucí vodě ale sůl doporučujeme, a to v množství 30 g na 1 litr vody. Zelenina bude dobře ochucená.

  • Doba varu 

Každý druh zeleniny blanšírujte zvlášť, protože doba spařování bude různá. Špenátu či mladému hrášku stačí 30 vteřin, zatímco fazolky necháme vařit 2 minuty a třeba mrkev 3 minuty. 

  • Prudké ochlazení

Ochlazení musí být šokové, ideálně v ledové lázni, tedy ve vodě s dostatkem ledu. Ta proces varu spolehlivě zastaví jako když utne. Chlazení v cedníku pod tekoucí studenou vodou je také možné, ale už ne tak účinné a ekologické.

Dopřejte blanšírované zelenině ledovou lázeň
Autor: iStock Dopřejte blanšírované zelenině ledovou lázeň

Blanšírování vroucí vodou krok za krokem

  1. Zeleninu očistěte a rozdělte nebo rozkrájejte na požadované kousky. U fazolek odstraňte konce se stopkou, u zeleného chřestu odlomte dřevnatou část, u kapusty vyřízněte středové žebrování apod.
  2. Velký hrnec s osolenou vodou uveďte do varu.
  3. Zeleninu vložte do vroucí vody a pomocí časovače hlídejte dobu spařování. 
  4. Okamžitě ponořte zeleninu do ledové vody. K jejímu rychlému přesunu použijte velké sítko.
  5. Zchlazenou zeleninu nechte oschnout a poté finálně tepelně upravte (např. glazováním), uložte do lednice nebo zamrazte.
Blanšírovaná zelenina je vhodnější ke zmrazení oproti čerstvé
Autor: iStock Blanšírovaná zelenina je vhodnější ke zmrazení oproti čerstvé

reklama

Související témata: zelenina , blanšírování , jak na to

reklama

Přečtěte si také