Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Potraviny pod lupou: Naučte se správně číst etikety

Potraviny pod lupou: Naučte se správně číst etikety

Potraviny pod lupou: Naučte se správně číst etikety Zdroj: istockphoto

  • Zavřít

Potraviny pod lupou: Naučte se správně číst etikety Zdroj: istockphoto

Výrobci potravin se musí vypořádat se stále většími nároky nás, spotřebitelů. Na jednu stranu chceme kupovat čerstvé a zdravé potraviny, na stranu druhou bychom chtěli, aby nám jídlo dlouho vydrželo a uchovávalo si pěkný vzhled. U většiny čerstvých potravin toho však nejde dosáhnout bez přidání konzervantů, barviv a dalších aditiv.

Etikety potravin pak svou délkou někdy připomínají spíš rodinný nákupní seznam na týden. Jak se vyznat ve všech zkratkách a číslech, abychom v široké nabídce obchodů vybrali správně?

Co na etiketě nesmí chybět

Každá etiketa musí uvádět řadu povinných údajů. Kromě přesného složení výrobku to zahrnuje také veškeré alergeny, jednotlivé složky potraviny a také výživové údaje. Ona kouzelná tabulka s přepočtem na 100 gramů nám usnadní přemítání o tom, zda je vybraná potravina opravdu tak zdravá, jak se tvrdí. Z tabulky snadno poznáte množství a druh obsažených tuků, sacharidů i bílkovin, ale také zastoupení vitaminů či minerálních látek. Pokud si hlídáte příjem živin, nezapomeňte hodnoty vynásobit podle skutečné hmotnosti výrobku.

Není éčko jako éčko

Množství přídatných látek a aditiv, které můžeme ve výrobcích najít, vydá na poměrně dlouhý seznam, který si nemáme šanci zapamatovat. Všechna „éčka“ ale nejsou špatná, jen je třeba rozlišit ta přírodní od syntetických a vědět, která jsou pro naše tělo škodlivá či nevhodná.

Pozor bychom měli dávat především u potravin pro děti, jejichž jásavé barvy mají na svědomí právě éčka. Konzumace takovýchto vylepšených potravin může vyvolat bolesti hlavy, zažívací potíže, ale také podpořit alergie nebo rozvoj hyperaktivity. Pozor dejte především na E951 (aspartam), E621 (glutamát sodný), E250 (dusitan sodný) a barviva E110, E132, E133 a další. Abyste se v éčkách vyznali, stáhněte si do mobilu aplikaci, která vám umožní je snáze rozpoznat.

Zákeřný cukr

Cukr je moderním strašákem a je velmi snadné podlehnout lákavým sloganům slibujícím „snížené množství cukru“, „bez cukru“ a podobně. U těchto potravin vždy důkladně sledujte složení. Pokud je cukru na 100 g méně než 5 g, jedná se o potravinu se sníženým obsahem cukru. Aby mohla být označována jako „bez cukru“, nesmí ho být ve složení více než 0,5 g na 100 g výrobku. Pozor si dejte především na různá umělá sladidla, která suplují cukr a vytvářejí onu žádanou sladkou chuť. Najdete je pod označením E900–E999 a patří tam například aspartam či cyklamát.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Naučte se triky, kde a jak skladovat čerstvé potraviny, aby vydržely co nejdéle

Ačkoliv mají nízkou kalorickou hodnotu, jedná se o průmyslově zpracované látky a použití některých z nich je v mnoha zemích ve spojitosti s možnými karcinogenními účinky zakázané. „Chceme-li příjem cukru opravdu omezit, musíme se umělým sladidlům vyhnout, protože právě tyto látky podporují závislost na sladké chuti. Vybírat bychom měli potraviny s označením ‚obsahuje jen přirozeně se vyskytující cukry‘, kde máme jistotu, že do nich nebyl žádný cukr přidán,“ říká Iveta Motolová, nákupčí on-line supermarketu Košík.

Tukům se nevyhýbejte

Tuky jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné a není nutné se jim úzkostlivě vyhýbat. Důležité je ale vědět, jaký tuk by potraviny měly obsahovat. Při procházení složení si dejte pozor především na formulaci „částečně ztužené tuky“. Pod ní se totiž ukrývají trans mastné kyseliny, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Přesto po nich výrobci často sahají, protože jsou odolné a dlouho vydrží. Najít je tak můžete třeba v čokoládových polevách, sušenkách a dalších cukrovinkách.

Čím delší, tím horší

Základní pravidlo při orientaci v etiketách je poměrně jednoduché. Pokud je složení výrobku vypsané na několik řádků a objevuje se v něm dlouhý seznam éček v podobě umělých konzervantů, sladidel či barviv, dejte od něj raději ruce pryč. Vybírejte si raději potraviny se základním složením: jogurty obsahující pouze mléčné kultury bez zahuštění modifikovaným škrobem, marmelády konzervované cukrem, sladkosti bez umělých barviv a glutamátu. Možná vám tato jídla nevydrží několik týdnů, vašemu tělu ale prospějí.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky nakupování etikety složení výrobků

Návrhy pro vás

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Recepty

Nakládané špekáčky s cibulí a okurkou v pikantní marinádě

Slané koláče

Anglický máslový páj s bramborovou náplní z Lancastershiru

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Sladké

Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou


Přečtěte si také

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

5 triků, jak uvařit vodu za velmi krátkou dobu. Ušetříte tím peníze a čas

Novinky

Velikonoční tipy: čokoláda a mazanec v jednom, směs ořechů nebo čokoládové dobrůtky

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Karamelizovaná cibule: Recept krok za krokem i tipy, jak ji použít

Recepty

Nakládané špekáčky s cibulí a okurkou v pikantní marinádě

Slané koláče

Anglický máslový páj s bramborovou náplní z Lancastershiru

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Díky tomuto nádobí ušetříte tisíce korun. Zdědí ho i vaše vnoučata

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Recepty

Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček

Těstoviny

Těstoviny s uzeným masem, medvědím česnekem a brynzou

Sladké

Banánový jahelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Česká kuchyně

Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Recepty

Valašská bílá kyselica z kysaného zelí s klobásou a slaninou

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Předkrmy a chuťovky

Korejské bezvaječné pažitkové palačinky s krevetkami

Recepty

Báč – pečený bramborák se slaninou

Recepty

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty po čínsku

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Vegetariánské

Bez masa: Sladkokyselý panýr se zeleninou podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Recepty

Báč – pečený bramborák se slaninou

Přílohy

Bramborové lokše podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Vybíráme pro vás

Dobré zprávy

Komedie

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Kriminálka Montpellier

Kriminální

Tudorovci

Drama / Historický / Romantický
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Divoký anděl

Romantický / Telenovela

Lásce navzdory

Komedie / Romantický
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.