4 praktické tipy, jak co nejvíce využít kávovou sedlinu

Milujete kávu a vždy přemýšlíte, jak naložit s kávovou sedlinou neboli lógrem? Určitě ji nevyhazujte, je to skvělý pomocník v různých situacích! Ať už vás trápí škůdci, nepříjemné pachy, nebo si jen chcete pomoci ekologickými čisticími prostředky. Dnes pro vás máme pár tipů, které jistě přijdou vhod.

1. Pohlcovač pachů

Možná se vám někdy stalo, že se v lednici nebo spíži objevil nepříjemný zápach. Může se to stát, ale dá se s tím snadno vypořádat. Stačí dát na dané místo usušenou kávovou sedlinu, která je skvělým pohlcovačem všemožných druhů zápachu. Pomůže vám vše neutralizovat a vy zároveň znovu zužitkujete milovanou kávu.

2. Jako čisticí prostředek

Nedávno jsme vám v jednom článku psali o tom, jak můžete snadno využít běžně dostupné ingredience na vaření tak, že se z nich stanou čisticí prostředky. Teď tu máme další surovinu, která má primární účel naprosto jiný, ale dá se využít i odlišně. Kávová sedlina totiž skvěle zastane roli čisticího prostředku. Stačí nechat hrnce či pánve lehce odmočit a poté pomocí sedliny vydrhnout. Pak už jen vše opláchněte a je hotovo.

3. Vždy křehké maso

Máme tu i jeden lehce netradiční tip, který ale jistě oceníte. Až si budete příště připravovat marinádu na maso, přidejte do ní trochu namleté kávy. Stačí opravdu jen lžička. Díky tomu bude maso křehčí a zároveň si získá lehce kouřové aroma.

4. Zatočí se škůdci

Pokud máte problém s hmyzem a různými dalšími škůdci, určitě si schovejte kávovou sedlinu do zásoby. Její aroma zvládne odpudit například mravence nebo zákeřné slimáky. Stačí ji nasypat mezi záhonky, případně poblíž místa, ke kterému se nemají škůdci dostat. Studený výluh z kávové sedliny je pak prý účinným pomocníkem při zbavování se blech v psím kožíšku.

Zdroj: www.javapresse.com, redakce; zdroj foto: Unsplash

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty