Citronovo-malinové makronky

Moje hodnocení
1x

Domácí makronky jsou trochu vyšší dívčí, ale pokud jste se rozhodli tuto francouzskou sladkost vyzkoušet, jděte do toho! Máme pro vás recept, díky kterému to určitě zvládnete. A kdyby ne po prvním pečení, nevadí. Zkoušejte to dál, protože tato lahůdka za to rozhodně stojí.

35 porcí
90 minut
francouzská

Suroviny

Malinový krém:

Citronový krém:

Postup přípravy:

  1. V rendlíku lehce promíchejte cukr krystal s vodou a dejte na mírný plamen. Bez míchání nechte přijít k varu. Jakmile teplota cukrového sirupu stoupne na zhruba 108–110 °C, začněte šlehat polovinu bílků (55 g) do husté pěny.
  2. Když teplota dosáhne 118 °C, sirup za stálého šlehání vlijte k bílkům. Lijte ho tenkým pramínkem a snažte se trefit mezi stěnu mísy a metly. Poté šlehejte na vysoké otáčky, až sníh tvoří tuhé špičky, je lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
  3. Zatímco se šlehá sníh, v mixéru se sekacími noži promixujte cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se všechny ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujte pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk.
  4. Zbylé bílky (55 g) v míse důkladně spojte s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojte do stěrky pořádně opřít.
  5. Ušlehaný bílkový sníh natřikrát vmíchejte do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější.
  6. Ideální stav je, když pomalu padá/stéká ze stěrky a dá se jí jakoby nakreslit osmička. Málo zamíchaná hmota zanechá na makronkách špičky, přemíchaná se zase na plechu příliš rozteče a makronky budou bez nožičky.
  7. Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavte do vyšší sklenice, bude se lépe plnit. Naplňte jej makronkovou hmotou a zajistěte gumičkou.
  8. Tři plechy vyložte pečicím papírem. Zdobicí špičku držte kolmo nad plechem, asi 1–1,5 cm vysoko, na plech stříkejte kolečka o kousek menší než šablona, ještě se trochu roztečou do stran.
  9. Každým plechem několikrát bouchněte o zem nebo stůl, abyste makronky zbavili vzduchových bublin. Zbylé bublinky, které by během pečení mohly způsobit popraskání makronek, propíchejte párátkem.
  10. Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzduch. Makronky pečte 16 minut na spodní mřížce. Na plechu je nechte lehce zchladnout, pak teprve sloupněte.
  11. Pokud chcete barevné makronky jako na fotce, rozdělte si makronkovou hmotu na dvě poloviny a každou obarvěte zvlášť. Je potřeba barvivo vmíchat opatrně, ale rychle, aby hmota příliš nezřídla. Poté ji naplňte do dvou cukrářských sáčků s ustřiženou špičkou a naráz je vložte do dalšího sáčku s kulatou zdobicí špičkou.
  12. Malinový krém: Na krém dejte do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošlehejte. Přidejte smetanu a šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tuhý krém. Nakonec zašlehejte maliny.
  13. Citronový krém: V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému, trvá to několik minut. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
  14. Plnění makronek: Připravené náplně naneste na makronky za pomoci cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou, nejdříve nastříkejte kolečko malinového krému a doprostřed kápněte citronový krém.
  15. Vždy dvě skořápky opatrně přitiskněte k sobě. Nechte je několik hodin uležet v lednici, díky mascarpone zvláční makronky poměrně rychle.

Máte rádi maliny nebo třeba jahody? Zkuste tento videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE: Panna cotta

Nebo můžete vyzkoušet pár dalších makronek:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Alika


Přečtěte si také

Recepty