Suroviny
- cukr krystal 150 g
- voda 40 g
- vaječné bílky 110 g
- mandlová mouka (např. Alika) 150 g
- cukr moučka 150 g
- barvivo (gelové; růžové a žluté)
Malinový krém:
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 120 ml
- cukr moučka 50 g
- lyofilizované maliny (drcené; např. Alika) 10–20 g
Citronový krém:
- žloutek 2 ks
- citronová šťáva 40 ml
- cukr krystal 40 g
- citronová kůra 1 plod
- máslo 30 g
Postup přípravy:
- V rendlíku lehce promíchejte cukr krystal s vodou a dejte na mírný plamen. Bez míchání nechte přijít k varu. Jakmile teplota cukrového sirupu stoupne na zhruba 108–110 °C, začněte šlehat polovinu bílků (55 g) do husté pěny.
- Když teplota dosáhne 118 °C, sirup za stálého šlehání vlijte k bílkům. Lijte ho tenkým pramínkem a snažte se trefit mezi stěnu mísy a metly. Poté šlehejte na vysoké otáčky, až sníh tvoří tuhé špičky, je lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
- Zatímco se šlehá sníh, v mixéru se sekacími noži promixujte cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se všechny ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujte pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk.
- Zbylé bílky (55 g) v míse důkladně spojte s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojte do stěrky pořádně opřít.
- Ušlehaný bílkový sníh natřikrát vmíchejte do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější.
- Ideální stav je, když pomalu padá/stéká ze stěrky a dá se jí jakoby nakreslit osmička. Málo zamíchaná hmota zanechá na makronkách špičky, přemíchaná se zase na plechu příliš rozteče a makronky budou bez nožičky.
- Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavte do vyšší sklenice, bude se lépe plnit. Naplňte jej makronkovou hmotou a zajistěte gumičkou.
- Tři plechy vyložte pečicím papírem. Zdobicí špičku držte kolmo nad plechem, asi 1–1,5 cm vysoko, na plech stříkejte kolečka o kousek menší než šablona, ještě se trochu roztečou do stran.
- Každým plechem několikrát bouchněte o zem nebo stůl, abyste makronky zbavili vzduchových bublin. Zbylé bublinky, které by během pečení mohly způsobit popraskání makronek, propíchejte párátkem.
- Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzduch. Makronky pečte 16 minut na spodní mřížce. Na plechu je nechte lehce zchladnout, pak teprve sloupněte.
- Pokud chcete barevné makronky jako na fotce, rozdělte si makronkovou hmotu na dvě poloviny a každou obarvěte zvlášť. Je potřeba barvivo vmíchat opatrně, ale rychle, aby hmota příliš nezřídla. Poté ji naplňte do dvou cukrářských sáčků s ustřiženou špičkou a naráz je vložte do dalšího sáčku s kulatou zdobicí špičkou.
- Malinový krém: Na krém dejte do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošlehejte. Přidejte smetanu a šlehejte na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvyšte výkon téměř na maximum a rychle vyšlehejte tuhý krém. Nakonec zašlehejte maliny.
- Citronový krém: V nerezové nebo skleněné misce smíchejte žloutky, citronovou šťávu a cukr, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému, trvá to několik minut. Poté odstavte z tepla a ručně vmíchejte máslo. Nechte vychladnout.
- Plnění makronek: Připravené náplně naneste na makronky za pomoci cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou, nejdříve nastříkejte kolečko malinového krému a doprostřed kápněte citronový krém.
- Vždy dvě skořápky opatrně přitiskněte k sobě. Nechte je několik hodin uležet v lednici, díky mascarpone zvláční makronky poměrně rychle.
Máte rádi maliny nebo třeba jahody? Zkuste tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Panna cotta
Nebo můžete vyzkoušet pár dalších makronek: