Suroviny
- žloutek 4 ks
- moučkový cukr 5 lžic
- vanilkový cukr 1 lžíce
- citronová kůra 1 lžička
- citronová šťáva 2
- smetana ke šlehání 400 ml
Na ozdobu
- ovoce (barevné sezonní ovoce)
- med 1 lžíce
- meduňka (nebo máta) 1 hrst
- citronová kůra
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Postup přípravy
- V misce metličkou vyšlehejte žloutky s cukrem. Pak do směsi vmíchejte citronovou kůru a šťávu, misku postavte do většího hrnce s troškou horké vody a šlehejte, dokud žloutky nezhoustnou – voda v lázni by se neměla prudce vařit, jinak se vajíčka srazí. Postupujte tedy pomalu a na mírném plameni, bude to trvat kolem deseti minut (začínejte opatrně na mírném plameni, když budete pěnu dělat potřetí, budete už mazák a budete vědět, co si můžete dovolit, pak to půjde rychleji). Když uvidíte, že se vytvořil hebký krém, máte hotovo. Pak misku vyndejte z vodní lázně a ještě občas prošlehejte, než směs zchladne. Bude pak ještě o něco pevnější.
- Pak si ušlehejte šlehačku (nemusí být úplně tuhá, stačí hustota podobná žloutkové směsi) a opatrně po troškách ji zašlehejte do vychladlé žloutkové směsi. Tu pak rozdělte do hezkých širších skleniček a dejte alespoň na hodinu vychladit do chladničky. Před podáváním na pěnu kápněte trochu medu a ozdobte ji ovocem, lístkem meduňky nebo máty a podávejte.
- PRIMA TIP: Pokud použijete ovoce krájené na kousky, smíchejte ho v misce s medem a pak ho rozdělte na poháry.