Suroviny
Tatarská omáčka
- majonéza 200 g
- nakládané okurky 2 ks
- nakládaný zelený pepř 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
Postup přípravy
- Chřest oloupejte škrabkou na brambory, postupujte od špičky dolů. Bílý oloupejte celý (kromě špičky), u zeleného stačí jen spodní třetina. Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Stonky chřestu převažte kuchyňským provázkem, budou se vám lépe vyndávat z hrnce. Chřest vložte do vroucí vody a vařte 4 minuty. Poté ho vyjměte a prolijte studenou vodou.
- Vejce prošlehejte v misce s moukou, bylinkami, špetkou soli, pepřem a 3 lžícemi vody. Plátky šunky překrojte podélně na poloviny a každým proužkem omotejte jeden stonek chřestu. Všechny obalte v hladké mouce a poté omočte v bylinkovém těstíčku. Osmažte je v rozehřátém oleji dozlatova. Hotový chřest položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk.
- TATARSKÁ OMÁČKA: Majonézu promíchejte s nasekanou cibulkou, nadrobno nakrájenými okurkami, pepřem a citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete.
- Chřest podávejte s domácí tatarkou a vařenými bramborami.
- Prima tip: Tatarka bude samozřejmě ještě lepší, pokud ji připravíte z vlastní majonézy. Do misky vyklepněte žloutek z čerstvého vajíčka, přidejte špetku soli, lžičku hořčice a prolisovaný stroužek česneku. Začněte šlehat a po kapkách přilévejte slunečnicový olej. Až začne směs houstnout, můžete přilévání oleje zrychlit. Skončete, až spotřebujete asi 200 ml oleje.