Krém
- žloutek 2 ks
- mléko 300 ml
- hladká mouka 30 g
- cukr 75 g
- vanilka
- sušené rozinky 70 g
- rum
Postup přípravy
- Těsto: mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžičku cukru a mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Poté smíchejte se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujte pružné, hladké těsto. Poprašte moukou a nechte hodinu kynout. Mezitím, co těsto kyne, připravte si krém.
- Krém: žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte mouku a zamíchejte. V hrnci zahřejte mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko nechte dosáhnout bodu varu, pak stáhněte z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijte postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavte zpět na oheň a za stálého míchání zahřívejte a chvíli vařte do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).
- Krém občas promíchejte a nechte zchladnout. Rozinky namočte do rumu.
- Při tvarování těsta máte dvě možnosti. Buď použijte dortovou formu (25 cm v průměru) a nebo větší pekáč (cca 40 x 25 cm):
- Dortová forma: vykynuté těsto znovu prohněťte a oddělte asi 1/3, kterou vyválejte do velikosti dna dortové formy a vložte těsto dovnitř.
- Zbytek těsta rozválejte na co největší a nejtenší placku, potřete krémem, posypejte okapanými rozinkami a zaviňte do hada.
- Toho pak nakrájejte na cca 4 cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládejte do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o)
- Pekáč: druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravte pekáček, jeho dno vyložte pečicím papírem a stěny vytřete máslem. Těsto si rozdělte na 2 půlky. Vezměte první část a vyválejte na velkou a tenkou plackou, potřete polovinou náplně a posypejte půlkou rozinek. Sviňte do hada a toho nakrájejte na 2 cm dlouhé šneky a vyložte jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujte stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší.
- Potřete bílkem nahoře a po stranách a vložte do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřete a nechte 30 minut kynout.
- Vyndejte hrnek s vodou i koláč, rozehřejte troubu na 180°C a poté koláč vraťte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 20–25 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 18 minut). Po upečení ho nechte zchladnout a můžete ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).