ProVeg

Chcete odlehčit jídelníček? Zapojte se do některé z lednových výzev

Znáte Veggie Challenge? Jde o českou obdobu známé výzvy Veganuary, kterou k nám v loňském roce přinesla organizace ProVeg. Jde o 30denní výzvu, do které se po celém světě přihlásilo již více než půl milionu osob a do prvního českého ročníku se v loňském roce přihlásilo více než 15 tisíc osob. Dobrá příležitost, jak omezit konzumaci masa a zpestřit jídelníček.

Dle průzkumu z loňského dubna počet osob, které nějakým způsobem omezují konzumaci živočišných produktů, vzrostl od konce roku 2020 o 10 %, přičemž 3 % z nich se stravují vegansky, 7 % vegetariánsky, 25 % flexitariánsky a 4 % jedí z masa pouze ryby. Občasných konzumentů a konzumentek masa je aktuálně v Česku 25 %. Právě pro osoby, které s rostlinnou stravou začínají nebo chtějí omezit svou spotřebu živočišných produktů, je výzva jako dělaná.

„30denní výzva Veggie Challenge pomáhá účinně překonávat nejčastější bariéry, které lidem brání stravovat se více rostlinně. Během výzvy se seznámíte s nejnovějšími produkty a postupně budete dostávat také tipy na recepty a nejrůznější vzdělávací články, představuje Veggie Challenge manažerka kampaně Tereza Trávníčková.

Do kampaně se stejně jako v loňském roce zapojují mezinárodní i lokální výrobci rostlinných produktů a informovat o ní budou i vybrané retailové řetězce, včetně prodejen Lidl, dm drogerie nebo řetězce Albert.

Letošní ročník přináší mnoho novinek

Je všeobecně známé, že ve dvou a více se to lépe táhne. Jinak tomu nebude samozřejmě ani v případu Veggie Challenge. Každý, kdo se do ní rozhodne zapojit, najde potřebnou dávku motivace nejen na webu, ale také v moderované facebookové skupině a nově také v mobilní aplikaci.

Do propagace Veggie Challenge se zapojí také mnoho českých restaurací, včetně řetězců rychlého občerstvení. Při objednání rostlinného jídla se můžete zařadit do slosování o Veggie Challenge starter kity.

Pro životní prostředí

Stále větší množství především mladších osob si je vědomo souvislosti naší stravy a klimatických změn, a proto se snaží upravovat svůj jídelníček. Přechod na částečnou nebo kompletní rostlinnou stravu patří spolu s omezováním plýtvání jídlem mezi možné způsoby, jak zmírnit dopad na klima. Pokud jste přemýšleli o změně, můžete ji odstartovat účastí právě v této výzvě.

Vyzkoušejte některý z našich veganských receptů:

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

ProVeg

Autor článku

ProVeg

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty