Suroviny
Postup přípravy
1
Obě mouky smícháme s poloviční dávkou soli
Uděláme do směsi důlek, do kterého nalijeme kvasnice rozšlehané v troše vlažné vody s cukrem
Necháme kynout 30 minut
K nakynuté směsi přilijeme olej a 250 ml vody
Zpracujeme těsto a dáme je opět kynout na 20 minut
Špenát opereme, spaříme v horké vodě, vymačkáme a promícháme se lžičkou soli a nadrobno nakrájeným česnekem
Ochucený špenát s ořechy zapracujeme do těsta, které dáme do vymazané formy
Povrch pokapeme olivovým olejem
Necháme odstát deset minut a pak pečeme v horkovzdušné troubě na 225 °C
Po deseti minutách dopékáme na 200 °C dalších 30 minut
2
Máslo necháme změknout, rozšleháme je s jogurtem a dochutíme bylinkovou solí
Dáme ztuhnout do lednice a servírujeme naběračkou na zmrzlinu
PředkrmČesnekový olivánek, domácí jogurtové másloIngredience na chléb:250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 100 g čerstvého špenátu, 50 ml olivového oleje, 50 g ořechů, 20 g soli, 2 stroužky česneku, 0,5 kostky kvasnic, 0,5 lžičky cukru.
Na domácí jogurtové máslo:250 g másla, 125 g bílého jogurtu, bylinková sůl.