Suroviny
- celozrnná špaldová mouka 250 g
- máslo 80 g
- minerální voda 100 ml
- semínka (konopná nebo sezamová) 2 lžíce
- sůl 1 lžička
Na náplň
- pórek (větší, se zelenými natěmi) 3 ks
- sušená rajčata (v oleji) 150–200 g
- olivový olej 3 lžíce
- sůl 2 lžičky
- smetana 250 ml
- vejce 3 ks
- čerstvě namletý pepř
- česnek 2–3 stroužky
- kozí sýr 100–200 g
- vlašské ořechy (není nutné) 50 g
Postup přípravy
- Očistěte pórky, nakrájejte je na velmi jemno a dejte na pánev s olejem a s 2 lžičkami soli velmi pomalu restovat skoro doměkka. Zelené části přidejte až po chvíli a společně poduste. Pak odstavte – bude to trvat cca 10 minut. Zapněte troubu na 160 stupňů.
- Mezitím smíchejte všechny suroviny na těsto, vypracujte kompaktní těsto a prsty ho natvarujte (nebo ho vyválejte) do dobře vymazané a hrubou moukou (nebo sezamem či konopným semínkem) vysypané formy.
- Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do vyhřáté trouby.
- Sušená rajčata nakrájejte na nudličky a vmíchejte je do chladnoucího pórku. A připravte si vaječno-smetanovou směs. Rozkvedlejte celá vejce ve smetaně, ochuťte 1 lžičkou soli, pepřem, prolisovaným česnekem. Sýr nakrájejte na malé kostičky.
- Na předpečený korpus nandejte restovaný pórek, na něj naskládejte kostičky sýru a vlašské ořechy a vše zalijte směsí smetany s vejci a dejte péct na cca 25–30 minut. Před koncem dejte na chvíli pod gril, aby vše hezky zezlátlo.
- Obměna: Místo pórku můžete použít cibuli nakrájenou na půlměsíčky nebo barevné papriky, ke kterým je báječný uzený ovčí sýr.