Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Celozrnný špaldový koláč s pórkem

1 koláč porce
do 1 hodiny
Celozrnný špaldový koláč s pórkem
Celozrnný špaldový koláč s pórkem Autor: BioAbecedář Hanky Zemanové
Tradiční těsto na slané koláče je mnohem tučnější, a tím pádem také křehčí. Většinou se dává stejné množství másla a stejné množství mouky. Můžete to zkusit i s celozrnnou špaldovou jemně mletou moukou, je to moc dobré. Na předpečení se pak používá zatížení fazolemi, aby se křehké těsto nezvedlo.
Reklama

Suroviny (1 koláč porce)

Reklama

Postup

  1. Očistěte pórky, nakrájejte je na velmi jemno a dejte na pánev s olejem a s 2 lžičkami soli velmi pomalu restovat skoro doměkka. Zelené části přidejte až po chvíli a společně poduste. Pak odstavte – bude to trvat cca 10 minut. Zapněte troubu na 160 stupňů.
  2. Mezitím smíchejte všechny suroviny na těsto, vypracujte kompaktní těsto a prsty ho natvarujte (nebo ho vyválejte) do dobře vymazané a hrubou moukou (nebo sezamem či konopným semínkem) vysypané formy.
  3. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do vyhřáté trouby.
  4. Sušená rajčata nakrájejte na nudličky a vmíchejte je do chladnoucího pórku. A připravte si vaječno-smetanovou směs. Rozkvedlejte celá vejce ve smetaně, ochuťte 1 lžičkou soli, pepřem, prolisovaným česnekem. Sýr nakrájejte na malé kostičky.
  5. Na předpečený korpus nandejte restovaný pórek, na něj naskládejte kostičky sýru a vlašské ořechy a vše zalijte směsí smetany s vejci a dejte péct na cca 25–30 minut. Před koncem dejte na chvíli pod gril, aby vše hezky zezlátlo.
  6. Obměna: Místo pórku můžete použít cibuli nakrájenou na půlměsíčky nebo barevné papriky, ke kterým je báječný uzený ovčí sýr.
Reklama

Celozrnný špaldový koláč s pórkem Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Celozrnný špaldový koláč s pórkem. Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

 

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama