Suroviny
- rajčata (zralá) 400 g
- olivový olej (na pokapání)
- špagety (celozrnné špaldové) 250 g
- zelené fazolové lusky (přepůlené) 150 g
- olivový olej 1 lžíce
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 2 lžičky
- mandle (oloupané a opražené) 35 g (1/3 hrnku)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- máta (nasekaná) 2 lžíce
- citronová šťáva (čerstvá) 1 lžíce
- ricotta 80 g (1/3 hrnku)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a vyložte velký plech s pečicím papírem. Na něj položte rajčata a pokapejte je olivovým olejem. Pečte asi 8–10 minut nebo dokud rajčata neztratí svůj tvar.
- Zatím vařte těstoviny v trochu osolené vařící vodě, dokud nejsou al dente. Alespoň 2 minuty před uvařením špaget k nim přidejte fazolové lusky. Slijte, nechte okapat a vraťte špagety i lusky zpět do hrnce.
- Na velké teflonové pánvi si na plotýnce o střední teplotě rozpalte olivový olej. Za stálého míchání na něm smažte asi 30 sekund česnek a citronovou kůru. Přidejte cuketu a míchejte další 1–2 minuty nebo dokud není cuketa světle zelená. Dejte si pozor, abyste cuketu nerozvařili.
- Do špaget v hrnci přidejte cuketovou směs, polovinu mandlí, pečená rajčata, petržel, mátu a citronovou kůru a opatrně je zamíchejte. Dochuťte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Špagety podávejte posypané zbytkem mandlí a lžící ricotty navrch.
Náš tip: Parádní recepty na oblíbené špagety