Suroviny
- vejce 6 kusů
- krupicový cukr 250 g
- vanilkový cukr 1 balení
- polohrubá mouka 250 g
- slané máslo 125 g
- plnotučné mléko 1 l
- rum 2 lžíce
- sušené švestky 120 g
Postup přípravy
Do velké mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilkový cukr a stále prošlehávejte metlou. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchejte kousky másla. Asi 5 g si ponechte na vymazání formy.
V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny, kastrol sejměte z ohně a přilijte rum. Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu lijte tenkým pramínkem k vajíčkům s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.
Do mísy s tekutou směsí vajec, cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota. Pak nechte těsto pět minut odpočívat. Zapékací mísu (nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm) hojně vymažte máslem. Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Těsto nalijte do formy a poklaďte švestkami. Skončete zhruba centimetr pod okrajem. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečte 60 až 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snižte. Po upečení ponechte ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak vyjměte a nechte vychladnout. Hotový moučník má zlatohnědou barvu. VIP Prostřeno - Kostková, Kracík - jídlo