Celiakii donedávna znala jenom úzká skupina lidí. Tato autoimunitní nemoc, která trápí zhruba padesát tisíc Čechů a vyžaduje přísnou dietu s naprostou absencí lepku, k sobě ale v poslední době připoutala pozornost právě díky přísným stravovacím pravidlům.
Bezlepková dieta: nutnost i svobodná volba
I když by si většina celiaků svou dietu odpustila a s chutí se zakousla do rohlíku, rapidně stoupá počet dobrovolných „celiaků“. Motivuje je především vidina kvalitnějšího života, což potvrzují mnozí špičkoví světoví sportovci nebo hollywoodské hvězdy. Bezlepková dieta tělu umí odlehčit, člověk se cítí svěží a má mnohem více energie. Pokud se ale vaše zdraví po nasazení bezlepkové diety zlepší výrazně, možná právě vy jste jedním z těch, kdo o své nemoci neví. A nemusí se jednat pouze o celiakii.
Problémy s lepkem u nás má zhruba každý dvoustý Čech. Dříve nebylo vůbec snadné sehnat potravinu úplně bez lepku. Ten je totiž například v dochucovadlech, instantních pokrmech nebo i v obyčejném kečupu. I stopové množství umí vyvolat nepříjemné trávicí potíže u osoby, která má celiakii. Řada lidí ale ani v dnešní době neví, co to lepek vlastně je.
S celosvětovým trendem přecházení na zdravý životní styl stoupá i poptávka po potravinách bez lepku. Ten naše tělo totiž k ničemu nepotřebuje a naopak organismus zatěžuje. Že zájem o bezlepkové potraviny už není jen na straně celiaků, potvrzuje i zástupce největší české online lékárny, která nabízí i rozsáhlý bezlepkový sortiment: „Za poslední dva roky zaznamenáváme vysoký nárůst poptávky po bezlepkových produktech. Razantně stoupl jak prodej jednotlivých produktů, tak i počet nových a aktivních zákazníků“, říká Milan Duda z eshopu Lekarna.cz a dodává, že nejvíce lidé do bezlepkových produktů investují v Praze, nejméně pak v Olomouckém kraji.
I když po nasazení diety pocítí úlevu téměř každý, významné zlepšení zdraví může odhalit i přítomnost nemoci, o které dotyčný neměl ani tušení. Nemusí se ale jednat pouze o celiakii. Přecitlivělostí na lepek jsou charakteristické i jiné diagnózy. „Onemocnění, vyskytující se v souvislosti s lepkem jsou celiakie, alergie na lepek a také neceliacká citlivost na lepek (NCCL). První dvě jsou vyvolávány poruchou specifické (adaptivní) imunity a jsou známy dlouhou dobu. NCCL je způsobena poruchou nespecifické imunity a jde o poměrně novou jednotku. Tito nemocní mají obtíže při konzumaci potravy s lepkem, ale neprokáže se u nich celiakie ani alergie na lepek, “ přibližuje Prof. MUDr. Přemysl Frič, DrSc., významný český lékař a gastroenterolog a dodává: „Lidé trpící touto nemocí mají nejen průjem, ale často také různé mimostřevní symptomy (bolesti hlavy, deprese, poruchy chování, chronická únava, pokles tělesné hmotnosti, bolesti kostí a kloubů). Problém je v tom, že máme testy s vysokou citlivostí a specificitou pro diagnostiku celiakie a alergie na lepek, ale není tomu tak v případě NCCL. Jejich obtíže se však zlepší nebo vymizí při bezlepkové dietě.“
Pokud se tedy rozhodnete vyzkoušet bezlepkovou stravu, prokážete tím tělu dobrou službu. A jestli se navíc necítíte v perfektní kondici, můžete díky této úpravě jídelníčku odhalit nemoc, která vás celý život omezuje a ani o ní nevíte.
redaktorka FTV Prima