Head
- hovězí maso 1500 g
- cibule 1 kus
Bramborová kaše s máslem
- máslo 1 dávka
Head
- vývar 1 l
- hladká mouka 1 dávka
- mrkev 1 kus
- rajský protlak 1 kus
- slanina 150 g
- česnek 2 stroužky
- žampion 200 g
- kmín 1 špetka
- šalotka (balení - volitelné ) 1 balení
- bobkový list 1 kus
- tymián 1 špetka
- olej 1 dávka
- máslo 1 oříšek
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Očištěné hovězí maso si naporcujeme na větší kostky.
2. Plátkovou slaninu nejprve deset minut povaříme. Větší část dáme pod maso a zbytek si uschováme.
3. Na oleji nebo na másle orestujeme maso, pokrájenou cibuli a mrkev. Opražíme, zahustíme moukou, přidáme slaninu, promícháme a dáme na čtyři minuty do rozpálené trouby. Přidáme koření a zalijeme vínem a částí vývaru. Potom pečeme (dusíme) přikryté do úplného změknutí, což trvá až tři hodiny. Občas zkontrolujeme.
4. Mezitím si uděláme žampiony, které podáváme k hotovému jídlu. Houby na másle orestujeme, podusíme, okořeníme lehce kmínem a troškou soli.
5. Blanšírované šalotky: menší cibulky si oloupeme a orestujeme na másle a potom asi čtyřicet minut blanšírujeme ve zbytku vývaru.
6. Nakonec si uděláme dobrou kaši z uvařených osolených brambor a horkého mléka, kam zašleháme kus másla.
7. Dochutíme šťávu z masa, která by již neměla být cítit vínem, a podáváme s kaší s proužky opražené slaniny, cibulky a houby servírujeme zvlášť.