Suroviny
Postup přípravy
1
Maso opláchneme a odblaníme
Vložíme do hlubšího pekáče a dáme péct do trouby na 220 °C
2
Nastrouháme mrkev, celer, petržel a spolu s cibulí rozkrojenou na čtvrtky rozprostřeme okolo masa
Osolíme, opepříme, přidáme 10 ks nového koření, 3 bobkové listy a na větší části nakrájený špek a slaninu
Nakonec podlijeme vodou a pečeme asi 4 hodiny na 180 °C
Během pečení průběžně podléváme a promícháváme s nastrouhanou zeleninou
Bobkový list, nové koření a špek se slaninou vyndáme a zeleninu rozmixujeme
Směs nalejeme do hrnce a po uvedení do varu přidáváme pomalu smetanu a mícháme ještě pět minut
Podle chuti dosolíme a dochutíme cukrem, kapkou citronové šťávy či octa
3
Rohlíky na knedlíky nakrájíme na co nejdrobnější kousky, vložíme do speciální nádoby vhodné do mikrovlnné mísy
Přidáme dva hrnky polohrubé mouky, dvě polévkové lžíce oleje, rozšlehaná vejce a osolíme
Do šejkru nalejeme dva hrnky mléka, přidáme kávovou lžíci cukru a nadrobené droždí
Protřepeme, dokud se droždí nerozpustí a nevytvoří se kvásek
Kvásek přelejeme ke zbytku směsi do mísy
Tu uzavřeme, vyfoukneme z ní vzduch a ještě prohodíme, aby se směs smíchala
Odložíme na teplejší místo a počkáme, až se víko kvašením samo otevře
Těsto zamícháme a vložíme do umělohmotné formy, kterou vložíme na 8 minut do mikrovlné trouby (výkon 750)
Potom nakrájíme a můžeme podávat