Maso
- voda 120 ml
- hnědý cukr 200 g
- rybí omáčka 75 ml
- sójová omáčka 75 ml
- pomerančová šťáva 60 ml
- limetková šťáva 60 ml
- kuřecí křídla 1,8 kg
- rostlinný olej (na smažení, např. řepkový) cca 750 ml
Cibulová omáčka
- hladkolistá petržel 3 hrsti
- česnek 2 stroužky
- zakysaná smetana 250 ml
- majonéza 225 g
- dijonská hořčice 1 lžička
Postup přípravy
- Začněte přípravou zelené cibulové omáčky. Jarní cibulky očistěte a nakrájejte šikmo na tenké plátky. Petrželku nasekejte najemno, česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vsypte vše do nádoby stolního mixéru nebo na smoothie, přidejte zakysanou smetanu, majonézu a hořčici a rozmixujte dohladka. Uložte do lednice.
- Pokud rádi děláte více věcí najednou, připravte omáčku na křidélka během jejich smažení (pokračujte bodem 4 a pak se vraťte k bodu 2). Ve středně velkém hrnci zahřívejte 60 ml vody a cukr za občasného míchání k varu. Nechte cukrový rozvar vřít 6–7 minut za občasného zakroužení hrncem, aby cukr rovnoměrně zkaramelizoval. Rozhodně směs nemíchejte!
- Ve velkém hrnku smíchejte rybí a sójovou omáčku, pomerančovou a limetovou šťávu se zbylou vodou. Když má karamel zlatou až jantarovou barvu, pomalu do něho vlijte připravenou citrusovou směs a znovu přiveďte k varu. Vařte 7 minut za občasného, opatrného míchání, až je omáčka hladká a trochu zhoustne. Odstavte a omáčku udržujte teplou (přiklopte ji a obalte hrnec třeba ručníkem).
- Do fritézy nebo do vyššího hrnce vlijte olej do výšky alespoň 5 cm a rozehřejte ho na 180 °C. Křídla rozpulte v kloubech a odkrojte špičky. Smažte je po dávkách tak, aby se vzájemně nedotýkala, přibližně 10 minut, až jsou propečená a šťáva vytékající po zapíchnutí špičky nože do nejsilnější části není čirá. Osmažená křídla odkládejte na vrstvu papírových utěrek, které odsají přebytečný tuk.
- Hotová osmažená křídla vložte do velké mísy, přelijte je karamelovou omáčkou a promíchejte. Podávejte je se zelenou cibulovou omáčkou a případně smaženou rýží s vejci.
Vyzkoušejte recept na tymiánová křidýlka podle návodného vidoereceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE