Asijská kuchyně

Asijská karamelová křidélka s omáčkou z jarní cibulky k namáčení

Moje hodnocení
1x

Na první pohled se křidélka skládají ze samých kostí a kůže, ale právě na nich ulpí nejvíce omáčky, kterou tak milujeme. Tahle hutná, hořkosladká marináda dodává jemnému kuřecímu masu asijský ráz, který umocní osmažení. Pikantní křidélka podávejte se zelenou cibulovou omáčkou k namáčení nebo se smaženou rýží s vejci.

6 porcí
60 minut
asijská

Maso

Cibulová omáčka

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou zelené cibulové omáčky. Jarní cibulky očistěte a nakrájejte šikmo na tenké plátky. Petrželku nasekejte najemno, česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vsypte vše do nádoby stolního mixéru nebo na smoothie, přidejte zakysanou smetanu, majonézu a hořčici a rozmixujte dohladka. Uložte do lednice.
  2. Pokud rádi děláte více věcí najednou, připravte omáčku na křidélka během jejich smažení (pokračujte bodem 4 a pak se vraťte k bodu 2). Ve středně velkém hrnci zahřívejte 60 ml vody a cukr za občasného míchání k varu. Nechte cukrový rozvar vřít 6–7 minut za občasného zakroužení hrncem, aby cukr rovnoměrně zkaramelizoval. Rozhodně směs nemíchejte!
  3. Ve velkém hrnku smíchejte rybí a sójovou omáčku, pomerančovou a limetovou šťávu se zbylou vodou. Když má karamel zlatou až jantarovou barvu, pomalu do něho vlijte připravenou citrusovou směs a znovu přiveďte k varu. Vařte 7 minut za občasného, opatrného míchání, až je omáčka hladká a trochu zhoustne. Odstavte a omáčku udržujte teplou (přiklopte ji a obalte hrnec třeba ručníkem).
  4. Do fritézy nebo do vyššího hrnce vlijte olej do výšky alespoň 5 cm a rozehřejte ho na 180 °C. Křídla rozpulte v kloubech a odkrojte špičky. Smažte je po dávkách tak, aby se vzájemně nedotýkala, přibližně 10 minut, až jsou propečená a šťáva vytékající po zapíchnutí špičky nože do nejsilnější části není čirá. Osmažená křídla odkládejte na vrstvu papírových utěrek, které odsají přebytečný tuk.
  5. Hotová osmažená křídla vložte do velké mísy, přelijte je karamelovou omáčkou a promíchejte. Podávejte je se zelenou cibulovou omáčkou a případně smaženou rýží s vejci.

Vyzkoušejte recept na tymiánová křidýlka podle návodného vidoereceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchyně

Emily Calderová Asijská kuchyně

Obliba asijské kuchyně stále stoupá s tím, jak ji lidé stále více poznávají na dovolených, v restauracích a bistrech. Pokud často nad talířem přemýšlíte, jak je pokrm udělaný, tahle kuchařka vás potěší. Podrobné návody, odměřování na mililitry a gramy i na hrnky, krásné fotky a srozumitelné postupy vás dovedou rychle k podobným výsledkům. Vybrat si můžete ze 70 receptů na oblíbené asijské pokrmy, od knedlíčků a nudlových polévek po stir-fry, rýžové misky, kari a smažené, slané i sladké dobroty. Jakmile si nakoupíte omáčky a dochucovadla nezbytných pro asijskou kuchyni, můžete se pustit do vaření a experimentů. U 70 pokrmů určitě nezůstane!

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty