Instantní káva

Instantní káva (Primární fotografie) Foto:
Instantní káva
Foto: All

Instantní káva byla poprvé představena na panamerické výstavě v Buffalu japonsko-americkým chemikem Satori Kato. Kolem roku 1910 dostal patent na výrobu instantní kávy George Constant Washington, jehož káva se uplatnila především u vojáků na frontě. Oblíbenou a chutnější kávu vyráběla od roku 1938 firma Nestlé. Na trh začala pronikat až v 50. letech 20. století díky výrobě procesem sušení mrazem, při němž si zachovává své typické aroma. Šálek instantní kávy je rychle a snadno připraven, bez složitého vaření, protože to již proběhlo v závodě. Rozpustná káva se vyrábí sušením vyextrahovaných (vyluhovaných) mletých pražených zrn kávovníku. Tento silný kávový extrakt se z velmi vysokých teplot (okolo 100 °C) rychle zchladí na pouhé 4 °C. Právě zchlazení má velký podíl na kvalitě budoucí instantní kávy. Následuje další zpracovatelský úkon, a tím je sušení. Kávové společnosti vaří milióny šálků kávy denně, aby vyrobily instantní kávu.

Videa

reklama

reklama