Suroviny
- hořká čokoláda (60%) 200 g
- Máslo 200 g
- instantní káva 1 PL
- hladká mouka 170 g
- jedlá soda 1/2 ML
- cukr Muscovado 200 g
- krupicový cukr 200 g
- holandské kakao 25 g
- vejce 3
- podmáslí 75 ml
Poleva
- tmavá čokoláda 200 g
- smetana ke šlehání 280 g
- cukr krupice 2 PL
Postup
- Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastíme a dno vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 160 °C, horkovzduch na 140 °C. Čokoládu nalámeme na půlku, přidáme máslo a kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohříváme, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí, ale nezahříváme příliš.
- Mezitím promícháme v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné míse smícháme vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promícháme s moukou, aby vznikla polotekutá směs. Vlijeme do formy a pečeme zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu píchneme špejli, neulpí-li na ní drobečky, je upečeno.
- Praskliny na povrchu nevadí, přijde na něj poleva. Korpus necháme vychladnout (trochu klesne). Vyklopíme jej na drátěnou podložku a vychladlý pak podélně rozřízneme na tři díly.
- Čokoládu na polevu dáme na dort. V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu a přelijeme přes čokoládu na dortu. Trochou polevy spojíme díly korpusu, zbytkem dort přelijeme a povrch uhladíme širokým nožem.
Autor receptu: Arleta Krausová