Zapečená čekanka se sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Zapečená čekanka se sýrem Foto:
Zapečená čekanka se sýrem
Foto: Tak vařím já

Čekanka je skvělá zelenina, která se hodí zasyrova do salátů, ale moc jí sluší i tepelná úprava. Takto upravenou čekanku podávejte jako přílohu k bílému masu nebo rybě, hodí se i samostatně jako lehká večeře s pečivem.

V obchodě vybírejte čerstvé, světlounce žluté a pevné kousky, které jsou uskladněny pod neprůhledným tmavým papírem. Na světle totiž čekanka výrazně hořkne. Proto ji i doma uskladněte v temnu.

Suroviny
čekankové puky 2 ks
malá cibule 1 ks
strouhaný parmezán 1 hrst
máslo 1 lžíce
suché bílé víno 1 dl
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

V malém kastrůlku rozehřejte máslo. Když lehce zpění, přidejte najemno nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova.

2

Čekanku nakrájejte na čtvrtky a vykrojte z ní tvrdý košťál. Pak čtvrtky položte řezem dolů na osmahnutou cibuli. Restujte na mírném ohni asi 3 minuty, osolte, opepřete a přilijte víno. Přiklopte pokličkou a nechte dusit další 3 minuty.

3

Čekanku vložte do zapékací misky, posypte parmezánem a dejte pod rozpálený gril. Když sýr zezlátne, ihned servírujte.

Hrubešová - Tak vařím jáTak vařím já

125 receptů pro vytížené ženy

Úspěšná česká herečka Markéta Hrubešová, nyní známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka, představuje své recepty. Z dědictví po babičce a z dalších zdrojů převzala tradiční postupy, avšak snaží se českou i středomořskou kuchyni servírovat v lehké a stravitelné podobě.

Pro moderní a zaměstnanou ženu, která potřebuje nasytit hladové krky během krátké doby, rovněž autorka vybrala ta jídla, jejichž příprava je časově nenáročná.

Názorná publikace s více než 200 fotografiemi Davida Krause.

Videa

reklama

reklama