Vafle bez lepku a laktózy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vafle bez lepku a laktózy Foto:
Vafle bez lepku a laktózy
Foto: KitchenStory.cz

Trendem dnešní doby je pokud možno omezovat lepek a mléčné výrobky, čímž výrazně odlehčíte zažívacímu ústrojí. Zkusili jsme oblíbené vafle připravit bezlepkové a zároveň bez laktózy. I přesto, že jsou SUPER zdravé, chuťově jsou snad ještě lepší než ty klasické!

Suroviny
rýžová mouka 230 g
droždí 20 g
vejce 2 ks
kokosové mléko 200 ml
med 3 lžíce
sůl 1 špetka
kůra z 1 bio limetky
kokosový olej 50 ml
ovoce na ozdobu
Postup
1

V menší misce nebo hrníčku si nechte vzejít kvásek (cca 5–10 minut). Do trošky kokosového mléka přidejte droždí, špetku cukru i mouky.

2

Rýžovou mouku prosejte a postupně přidávejte ostatní suroviny. Žloutky, špetku soli, kokosové mléko, med, kokosový olej, kůru z limetky a vzešlý kvásek. Dobře promíchejte a nechte vykynout.

3

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně opatrně přimíchejte do vykynutého těsta.

4

Nakonec vafle upečte v rozpáleném vaflovači. Hotové vafle ozdobte oblíbeným čerstvým ovocem a zakápněte medem nebo javorovým sirupem.

5

Prima tip: Sehnat dnes kokosové mléko není téměř žádný problém, mají ho snad už v každém větším supermarketu. Co se týče kokosového oleje, ten může být hůře k sehnání, ale s trochou úsilí se to jistě podaří (zkuste zdravé výživy nebo drogerii DM). Pokud ne, a nevadí vám laktóza, tak ho můžete nahradit klasickým máslem.

Vafle bez lepku a laktózy 2 Foto:

Vafle bez lepku a laktózy, foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama