Uzená tofu pomazánka a její variace

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Uzená tofu pomazánka Foto:
Uzená tofu pomazánka
Foto: All

Pomazánky jsou rychlé a velmi oblíbené. Pokud chcete vyzkoušet zdravější, ale neméně lahodnou variantu, zkuste mléčný základ nahradit tofu, které můžete ochutit podle své chuti.

Suroviny
cibule 2 ks
mořská sůl
uzené tofu 200 g
voda 100 ml
variace na dochuceni:
pomleté oříšky
křen
chilli pasta
čerstvé bylinky
Postup
1

Najemno nakrájenou cibulku dejte do vyššího kastrůlku na rozehřátý sezamový olej a smažte dozlatova. Osolte. Rozlámejte tofu na menší kousky a přidejte k cibulce. Zalijte vodou nebo vývarem a společně povařte cca 5 minut.

2

Ponorným mixérem směs tofu s cibulí a olejem rozmixujte přímo v hrnci. Můžete samozřejmě mixovat i v mixéru, ale pokud máte ponorný mixér, tak je to praktičtější, rychlejší a zbytečně nešpiníte další nádobí. Během mixování ochutnejte. Pokud se vám zdá pomazánka málo slaná nebo příliš tuhá, přidejte sójovou omáčku nebo trošku oleje. Výsledkem musí být jemná krémovitá pomazánka. Jak bude pomazánka chladnout, tak i více zatuhne. Připravte ji v dostatečném předstihu, aby vychladla.

3

Základní pomazánku z tofu můžete jakkoli ochucovat. Výborná je například s namletými vlašskými ořechy a bylinkami. Pokud chcete, aby pomazánka byla bílá, použijte bílé tofu, které ale potřebuje výraznější ochucení než uzené. Bílé kombinujte s křenem nebo česnekem a bylinkami. Ostřejší kombinaci získáte, když přidáte chilli pastu při restování cibulky. Pro změnu můžete přidat nastrouhanou mrkvičku nebo šťávu z červené řepy.

4

Servírujte s kvalitním kváskovým celozrnným chlebem.

Tofu, Foto:

TOFU

Tofu je „sýr“ vyrobený ze sóji, která je zdrojem nejkvalitnějších rostlinných bílkovin a minerálních látek včetně vápníku. Tofu neobsahuje cholesterol ani mléčnou bílkovinu kasein, jedny z nejčastějších potravinových alergenů. Obsahuje izoflavonoidy, které mají ochranný vliv z hlediska prevence nádorových onemocnění. Bílé tofu je lepší tepelně upravené a výrazně okořeněné. Na trhu je celá řada různě ochucených tofu, která se dají opékat, smažit, restovat se zeleninou, přidávat do polévek či salátů.

V Číně, kde se sója pěstuje více než 5000 let, se sójové boby jedí zejména v tradičních fermentovaných výrobcích, jako je tempeh, miso nebo přírodní sójové omáčky. Tyto produkty jsou ze všech sójových produktů nejlépe stravitelné. Kvalitní sójové produkty musí být označeny GMO free. Znamená to, že sója nebyla vypěstována z geneticky modifikovaných rostlin. Největší jistotu máte při kupování sójových výrobků v biokvalitě.

Biokuchařka Hanky Zemanové, Foto: Naučte se vařit a jíst BIO

Biokuchařka Hanky Zemanové je ojedinělá knížka, která vás naučí orientovat se v nabídce biopotravin a především vás naučí, jak z nich uvařit chutné jídlo.

Kromě podrobných receptů a krásných fotek zde najdete i zajímavé informace o jednotlivých produktech i osvědčené tipy autorky. Pokud chcete žít zdravěji a příroda vám není lhostejná, je toto ta správná kuchařka pro vás.

Vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2006, v současnosti je k dostání 2. aktualizované vydání.

 

Videa

reklama

reklama