Slaný koláč s tuňákem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Slaný koláč s tuňákem  Foto:
Slaný koláč s tuňákem
Foto: archiv Calvo

Lehčí variace na francouzský quiche bez smetanové náplně. Tento koláč je obložený spíše jako pizza, ale těsto je ze zdravější špaldové mouky. A náplň? Ta přímo kříčí: LÉTO!

Suroviny
Těsto:
špaldová mouka 250 g
vejce 1 ks
máslo 125 g
hrst čerstvého oregana
studená voda 25 ml
sůl
Náplň:
tuňák Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 1 balení (3x 80 g)
hrst vypeckovaných černých oliv
sýr Feta nebo balkánský sýr, nakrájený na kousky 100 g
cherry rajčátka rozkrojená na polovinu 5 ks
středně velký pórek nakrájený na kolečka 1/2 ks
hrst čerstvého oregana
vejce 2 ks
Postup
1

Mouku prosejte a nasypte do mísy, přidejte vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolte, přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto, které nechte alespoň hodinu odležet v chladu.

2

Z odpočatého těsta vyválejte placku, kterou přeneste do formy a dotvarujte tak, abyste měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propíchejte na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjte pečicím papírem a zasypejte syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut.

3

Následně koláč z trouby vyndejte a nechte vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně rozložte jednotlivé suroviny. Nakonec povrch koláče posypejte sekaným oreganem a zalejte rozšlehanými vejci. Dejte opět do trouby a dopékejte asi 25 minut.

Slaný koláč s tuňákem  Foto:

Slaný koláč s tuňákem, archiv Calvo

Videa

reklama

reklama