Slaninovo-sýroví šneci

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 ks
Slaninovo-sýroví šneci  Foto:
Slaninovo-sýroví šneci
Foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Slaní šneci z domácího těsta jsou skvělí jako malá svačinka nebo i jako doplněk k polévce. Chuťovým variacím se zde meze nekladou, klidně nahraďte hořčičný prášek čerstvými bylinkami a slaninu třeba prosciuttem.

Suroviny
slanina, nakrájená na kostičky 3 silnější plátky (celkem asi 150 g)
prášková hořčice 1/2 lžičky
špetka soli
máslo pokojové teploty, nakrájené na kousky 50 g
najemno nastrouhaný parmazán 25 g (1/4 hrnku)
mléko 250 ml (1 hrnek)
najemno nastrouhaný čedar 100 g + 25 g navíc na posypání
Postup
1

Předehřejte troubu na 190 °C nebo 170 °C s použitím funkce horký vzduch. Vyložte velký plech pečicím papírem.

2

Opečte slaninu na pánvi při střední teplotě dokřupava. Mělo by to trvat asi 5 minut. Postavte pánev stranou.

3

Do středně velké mísy nasypte mouku, práškovou hořčici a sůl. S dlaněmi obrácenými vzhůru mněte pomocí konečků svých prstů máslo se suchými surovinami do doby, než směs začne připomínat jemnou strouhanku a máslo bude rovnoměrně zapracované. Vmíchejte strouhaný parmazán a udělejte ve středu důlek.

4

Přidejte do moučné směsi mléko a kulatým nožem směsí projíždějte, dokud se nezačne spojovat. Shrňte pomoučenýma rukama obsah mísy dohromady a vytvořte těsto. Mělo by být poddajné, ale nemělo by lepit. Vyklopte těsto na mírně pomoučený vál a krátce ho prohněťte (asi jen 6krát). Vytvořte z těsta kouli.

5

Slabě pomoučeným válečkem těsto rozválejte na placku 25 x 30 cm. Rovnoměrně ji posypte slaninou a čedarem. Od delší strany placku srolujte do válce. Ostrým nožem válec rozkrojte na 12 stejně silných plátků. Šneky položte na připravený plech, nechte mezi nimi mezery asi 2 cm a shora je posypte čedarem navíc. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebudou šneci zlataví a propečení. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.

PRIMA TIP: Tito šneci chutnají nejlépe v den, kdy jsou upečení. Nicméně je možné je zamrazit ve vzduchotěsné nádobě nebo v uzavíratelném sáčku k zamrazování potravin. Rozmrazujte je při pokojové teplotě a poté je ohřívejte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 160 °C nebo 140 °C s použitím funkce horký vzduch po dobu 10–15 minut.

Slaninovo-sýroví šneci  Foto: Slaninovo-sýroví šneci; foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejich pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama