Saigonské čerstvé letní závitky

Doba přípravy:
Počet porcí: 6 ks
Saigonské čerstvé letní závitky  Foto:
Saigonské čerstvé letní závitky
Foto: Pravá vietnamská kuchyně

Tento tradiční recept pochází ze Saigonu, ale každá oblast ve Vietnamu má vlastní verzi čerstvých letních závitků. Přestože jsou skvělé pro zvláštní příležitosti, jsou chutné a dost zdravé na to, abyste si je vzali s sebou do práce k obědu. Užijte si bylinkovo-krevetový salát v rýžovém papíru.

Suroviny
rýžový papír o průměru asi 22 cm 6 ks
Náplň:
sůl a ocet na vaření
vepřový bůček 150 g
velké krevety 18 ks
tenké rýžové nudle 30 g
hlávkový salát 6 listů
snítky koriandru nakrájené nahrubo 12 ks
lístky máty nakrájené nahrubo 18 ks
listy perilly 18 ks
česneková pažitka, rozpůlená 9–12 listů
Omáčka k namáčení:
olej 1 lžíce
česnek nakrájený nadrobno 1 stroužek
omáčka hoisin 2 lžíce
bílý vinný nebo jablečný ocet 1/2 lžíce
cukr 1 lžička
omáčka sriracha 1/2 lžíce
voda 1 lžíce
opražené solené arašídy, podrcené 2 lžíce
Postup
1

V rendlíku přiveďte k varu vodu s několik špetkami soli. Vložte vepřové maso, přiklopte a vařte 15 minut, aby šťáva vytékající po zapíchnutí ostrého nože do nejsilnější části byla čirá. Nechte trochu vychladnout, pak odstraňte kůži a maso nakrájejte na velmi tenké plátky.

2

Krevety vyloupejte, zbavte je střívka a vložte spolu se špetkou soli do rendlíku s vroucí vodou a 2 minuty pošírujte, až zrůžoví. Sceďte a nechte vychladnout.

3

Rýžové nudle vložte spolu se špetkou soli a troškou octa do misky nebo rendlíku s vroucí vodou, přiklopte a nechte stát 5–10 minut, aby změkly. Sceďte a propláchněte horkou vodou.

4

Jakmile máte připravené vepřové maso, krevety a nudle, dejte je do samostatných misek. Totéž udělejte s ostatními surovinami na náplň. Misky postavte před sebe. Do velké mísy, pekáče nebo jiné nádoby dostatečně velké na to, aby se do ní vešel rýžový papír, nalijte teplou vodu. Jako pracovní podložku použijte plastové prkénko.

5

Plát rýžového papíru ponořte do vody, a jakmile se celý namočí, vyjměte ho ven – nenechávejte ho ležet ve vodě. Namočený papír položte na prkénko. Do spodní třetiny vyskládejte hromádku náplně: plátky vepřového masa, 3 krevety, list salátu a šestinu nudlí a bylinek kromě pažitky. Papír z obou stran přehněte do středu, jako byste skládali obálku, pak přes náplň přehněte spodek. Přes balíček položte po délce 3–4 kousky česnekové pažitky tak, aby na jedné straně přečnívaly přes okraj, balíček pevně sviňte směrem od sebe a náplň přitom stlačujte tak, aby vznikl úhledný váleček. Závitek uložte do vzduchotěsné nádoby nebo ho zabalte do plastové fólie. Stejně připravte i ostatní závitky.

6

Na omáčku v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte česnek a opékejte, aby lehce zhnědl. Přidejte omáčku hoisin, ocet, cukr, srirachu a lžíci vody. Přiveďte k mírnému varu. Dejte do mističky, posypte podrcenými arašídy a podávejte k závitkům.

Saigonské čerstvé letní závitky  Foto:

Saigonské čerstvé letní závitky, foto: Pravá vietnamská kuchyně

Uyen Luu: Pravá vietnamská kuchyně

Pravá vietnamská kuchyně Foto:

Autorka Uyen Luu bydlí v Londýně, kde pracuje jako food stylistka pro časopisy a televizi. Kromě toho provozuje populární bytovou restauraci, vede kurzy vietnamského vaření, na kterých učí lidi z celé Evropy, a patří mezi prominentní londýnské foodbloggery. Její život se ale stále točí kolem Vietnamu a vietnamské kuchyně. Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Většina jídel, inspirovaná hlavně tím, co vařila její maminka a babička, vám ukáže bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů i hravost přípravy a podávání, která je pro Vietnamce typická.

Můžete si uvařit například polévku pho, kde se horký vývar dokonale snoubí s nudlemi, saigonské letní závitky, dušené hovězí maso na badyánu, taštičky plněné kuřecím masem, smažené nudle s výhonky mungo či banánové smaženky s kokosovým krémem.

Vydává Slovart, www.slovart.cz, 144 stran, doporučená cena 399 Kč

Videa

reklama

reklama