Sádlovky s důlkem plným marmelády

Doba přípravy:
Sádlovky Foto:
Sádlovky
Foto: All

K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí?

Vánoce Češi slaví konzervativně: 80 procent z nich tráví svátky v rodinném kruhu, což je nejvíce v Evropě. Stejné procento dává přednost vánočnímu cukroví připravovanému doma. „Hospodyňky se ale stále drží stejných receptů a tradiční druhy cukroví, jako jsou například sádlovky nebo ischelské dortíčky, se na českých stolech objevují málokdy. Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, které pekly naše babičky. Přitom výborných receptů na vánoční cukroví existuje nespočet. Například Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu snadná,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Zhruba čtvrtinu Čechů vánoční svátky stresují. Aby proběhlo pečení v klidu, je dobré udělat si plán předem. „Při pečení více druhů cukroví není v lidských silách připravit vše najednou. Proto je dobré začít perníčky, protože ty potřebují na odležení nejdelší dobu. Následují vanilkové a ořechové druhy a různé sušenky. Naopak nepečené cukroví stačí připravit pár dní před Vánocemi. Těsto na všechny druhy pečeného cukroví je dobré připravit den předem,“ doporučil Radek David.

 

Suroviny
sádlo 150 g
kakao 60 g
Na zdobení:
rybízová nebo višňová marmeláda
celé loupané mandle
Postup
1

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout.

2

Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut.

3

Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.

Článek

Babiččina zahrada  Foto:

Vítejte v Babiččině zahradě

Nová restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích u Prahy vznikla po rekonstrukci bývalého hotelu a má sympatický koncept. Vévodí mu jednoduchý jídelní lístek, na kterém...
Videa

reklama

reklama