Rajčatová polévka s quinoou

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Rajčatová polévka s quinoou Foto:
Rajčatová polévka s quinoou
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Syté jídlo získáte, když do talíře této husté polévky přidáte konzervovaného tuňáka nebo na páře uvařeného čerstvého lososa. Můžete ji doplnit také kostičkami ovčího či kozího sýra.

Suroviny
quinoa 100 g
velká mrkev, nakrájená na šikmé plátky 1 ks
čerstvý rozmarýn 2 větvičky
olivový nebo avokádový olej
rajčata 4–5 ks
sůl 1,5 lžičky
voda nebo zeleninový vývar 2 l
zeleninový bio bujón 2 kostky
bílé zelí nakrájené na nudličky 100 g
řapíkatý celer, nakrájený nadrobno 100 g
česnek 4 stroužky
Postup
1

Nejprve pořádně properte quinou podle základního receptu a nechte ji okapat v cedníku.

2

Očištěnou zeleninu nakrájejte a dejte opékat na olej cibuli, mrkev a čerstvý rozmarýn.

3

Po chvíli přidejte okapanou quinou a několik minut ji za stálého míchání restujte s cibulí a s mrkví. Osolte, přidejte oloupaná rajčata, horkou vodu, zeleninové bujóny a přiveďte k varu.

4

Po 10 minutách přidejte zelí a řapíkatý celer (hrst řapíkatého celeru si ještě nechte stranou) a vařte dalších 10 minut.

5

Vypněte, přidejte zbytek řapíkatého celeru, dochuťte dle potřeby solí, čerstvě umletým pepřem a olivovým nebo avokádovým olejem Olivado s příchutí rozmarýnu – ten dodá skvělou vůni i chuť. Dle chuti můžete přidat i trošku česneku. Před servírováním vyndejte větvičky rozmarýnu.

Rajčatová polévka s quinoou Foto:

Rajčatová polévka s quinoou

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama