Poctivě uleželé olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Poctivě uleželé olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou  Foto:
Poctivě uleželé olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou
Foto: David Turecký pro Naložto

Nebojte se oslav ve velkém stylu, díky této netradiční variaci na olomoucké tvarůžky oslníte nejednoho hosta a navíc se nemusíte obávat, že by vám díky tomu dobře uleželému sýru v oleji bylo druhý den ouvej.

Suroviny
olomoucké tvarůžky 2 balení (8 ks)
menší bílá cibule 1 ks
rostlinný olej 1 lžíce
pražená dýňová semínka 2 lžíce
zauzená sůl 1 lžička
kmín 1 lžička
čerstvě namletý pepř
rostlinný nebo sójový olej 150 ml
Postup
1

Očištěnou hlívu ústřičnou pokrájejte na drobné proužky. Oloupanou cibuli najemno. Nechte zpěnit na oleji, přidejte sójovou omáčku a pomalu duste. Odstavte z plotny a slijte případnou vydušenou tekutinu.

2

Do vymyté sklenice s klipsem (objem 500 ml) střídavě vkládejte celé olomoucké tvarůžky, přidávejte pražená dýňová semínka, kmín, zasypte solí, pepřem. Nezapomínejte na hlívu ústřičnou, kterou vždy střídavě prokládejte. Když je sklenice skoro plná, zalijte olejem, aby byla směs ponořená. Nakonec zaklapněte.

3

Nechte 2–3 dny uležet v chladu.

PRIMA TIP: Tyhle poctivky se nejlépe konzumují k vychlazenému pivu a domácí krekrům nebo chipsům.

Poctivě uleželé olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou  Foto: Poctivě uleželé olomoucké tvarůžky s hlívou ústřičnou; foto: David Turecký pro Naložto

Tento recept se do knihy nevešel, ale přinášíme vám ho jako bonus! Další neodolatelné recepty do sklenice najdete v této nové kuchařce!

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Recept

Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě  Foto:

Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě

V leckteré domácnosti syrečky rozdělují partnery a mají zákaz vstupu do lednice. Vyřešte dilema pivních sýrů šalamounsky – zalijte je dalším pivem a zavřete do dobře...

Recept

Nakládaný ořechový sýr pikant  Foto:

Nakládaný ořechový sýr pikant

Máte-li chuť vyzkoušet něco nového a nejste ostřílení naložpáni nebo naložpaní, vydejte se na první cestu jedině s kravským sýrem. Není tak výrazný jako ovčí nebo kozí,...

Recept

Hanácká nálož s fazulou a čočkou  Foto:

Hanácká nálož s fazulou a čočkou

Haná je sýry provonělá. A proto nejni divu, že Nalož to v tomto kraji dost omamně nakládalo. Leč by si tato oblast primárně žádala jiného sýra, nebojte se zabrousit do...
Videa

reklama

reklama