Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy  Foto:
Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy
Foto: Marek Kučera

Famózní kombinace letních chutí, lehká, šťavnatá, lahodná.

Suroviny
cuketa 3 středně velké nebo 6 malých
máslo 3 lžíce
česnek, rozdrcený 2 stroužky
mleté maso, běžné nebo drůbeží 300 g
houby, nejlépe lesní, nadrobno nakrájené 1 hrst
vlašské ořechy, nasekané 1 hrst
oregano, nasekané 1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného
strouhanka z čerstvého pečiva podle potřeby
sýr typu čedar, nastrouhaný 1 hrst
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Velkou zapékací formu lehce vymažte máslem.

2

Cukety podélně rozpulte. Dužinu vydlabejte, aby u okrajů zůstala asi půlcentimetrová vrstva. Dužinu nadrobno nakrájejte.

3

Máslo rozehřejte v hluboké pánvi nebo v kastrolu na středně vysokém plameni. Přidejte česnek a maso. Smažte za stálého promíchávání asi 8 minut, až maso přestane být růžové. Drťte ho vařečkou, aby se nedělaly žmolky. Pak přidejte houby a ořechy a smažte dál, až houby pustí šťávu, trvá to asi 5 minut. Přidejte dužinu cukety a oregano, plamen snižte a směs za promíchávání smažte ještě asi 8 minut, až cuketa zvláční. Sejměte z plamene.

4

Do směsi vmíchejte strouhanku podle potřeby a dobře ji osolte a opepřete. Naplňte vydlabané cukety a vložte je do zapékací formy. Posypte sýrem.

5

Pečte asi 25 minut, až bude náplň hezky prohřátá a cuketové lodičky zvláční. Podávejte je horké, s čerstvým pečivem.

PRIMA TIP: Mleté maso má tendenci dělat v omáčkách žmolky. Dobrý trik je omáčku během přípravy několikrát promačkat šťouchadlem na brambory – přísady včetně masa se rozdělí na homogennější kousky, ale zachovají si konzistenci.

Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy  Foto:

Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy; foto: Marek Kučera

Videa

reklama

reklama