Paulův bůček s melounovým salátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Paulův bůček s melounovým salátem Foto:
Paulův bůček s melounovým salátem
Foto: archiv Gurmet

Na tento recept si vzpomeňte den předem, abyste si mohli naložit maso. Odměnou vám bude druhý den naprostá lahůdka v podobě křehkého vepřového bůčku.

Přímo v centru Prahy najdete úžasnou asijskou restauraci Sansho – uvolněnou a téměř strohou, v přístupu k jídlu a surovinám však zcela luxusní. Majitel a šéfkuchař Paul Day tuhle kuchyni prostě umí. Prvotřídní suroviny, kuchařský um a znalost asijských technik dávají tomuto místu kouzlo, kterému propadnete hned při první návštěvě.

A právě jeho bůček s melounovým salátem je specialita, na kterou se do Sansho sjíždějí milovníci dobrého jídla až z dalekých krajů.

 

Suroviny
vepřový bok 1 kg
sůl na marinování masa 1/4 hrnku
cukr na marinování masa 1/4 hrnku
koření pěti vůní 4 lžíce
menší meloun (bez jadérek, nakrájený na kostky) 1/4 ks
čerstvé mátové lístky 1 hrst
listy thajské bazalky 1 hrst
listy čerstvého koriandru 1 hrst
několik stroužků česneku osmažených na oleji
Zálivka:
omáčka Hoisin 8 lžic
šťáva ze 2 limetek
rýžový ocet 1 lžíce
strouhaný zázvor 1 lžíce
nadrobno nasekaný česnek 1 lžička
opražený chilli prášek 1 špetka
olej z hroznových semínek 1,5 lžíce
Postup
1

Cukr se solí smíchejte v poměru 1 : 1 a do této směsi naložte maso. Uložte ho přes noc v chladu. Druhý den maso důkladně opláchněte, vložte do čerstvé vody a přiveďte kvaru. Jakmile voda začne vřít, slijte ji a maso znovu opláchněte pod studenou vodou. Opět ho zalijte čistou vodou, přidejte koření pěti vůní (také mužete přidat výhonky jarních cibulek nebo slupky ze zázvoru). Zvolna vařte 3,5–4,5 hodiny.

2

Maso opatrně vyjměte a rychle zchlaďte v lednici. Studené nakrájejte na velké kostky.

3

ZÁLIVKA: V misce smíchejte všechny suroviny na zálivku.

4

Kousky masa zprudka opečte na nepřilnavé pánvi do křupava (nepotřebujete k tomu žádný olej). Meloun promíchejte s bylinkami, česnekem a zálivkou, nakonec přidejte opečené teplé maso a rychle prohoďte. Podávejte na velkém talíři.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama