Ovesná kaše tak, jak ji dělám já

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já Foto:
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Foto: Kitchenette.cz

Rozhodla jsem se malý kousek zázraku, který každý zná, více či méně zbožňuje či proklíná, a který se může zdát úplně běžný, předat i vám. Řekla bych, že jde o něco tradičního, ale jak poslední dobou zjišťuji, tak má jednu a tisíce obdob rodinných či exotických.

Ovesnou kaši doma milujeme. Předám vám tedy můj základní recept, ze kterého vycházím a různě ho obohacuji, modifikuji a dokresluji podle sezony, nálady a také dostupných ingrediencí.

Ovesná kaše je opravdu skvělý start každého dne, který dodá energii a vitamíny na dlouhou dobu. Mně se daří do ní ukrýt ještě o něco více těch skvělých životabudičů, antioxidantů a vitamínů tak, že si všemožných přidaných složek děti ani nevšimnou. Pokud malým dětem v kaši rozmixujete semínka, jako jsou chia, slunečnicové nebo například i kustovnici, nebudou mít problém je i strávit a nějaké ty vitamíny si z nich vzít. Navíc je to velmi rychle připravená snídaně. Čerstvé a sušené ovoce ji příjemně osladí, takže není třeba ani přidávat další sacharidy. Moji kaši připravuji na vodě, ne mléce. Ovesné vločky obsahují totiž mnoho bílkovin a s mlékem jsou pak už docela těžko stravitelné a těžké. Pokud vaříte pro velmi malé děti, zohledněte obsah různých ořechů a tedy i alergenů.

Suroviny
Na kaši:
jablko nebo hruška nastrouhané na tenké nudličky 1 ks
jemné ovesné vločky 1 hrnek
voda 4 hrnky
sušené ovoce 80 g
chia semínka 3 lžíce
slunečnicová semínka 1 lžíce
sůl 1 špetka
skořice, kardamon či vanilka jsou volitelné
Na servírování jedné porce:
ovoce, ideálně lení plody 1 hrst
orestovaná semínka či ořechy 1 lžíce
čerstvé klíčky 1 špetka
javorový sirup 1 lžička
Postup
1

Dejte do středního hrnce všechny ingredience na kaši. Pokud dávám švestky, meruňky či jiné větší sušené plody, také je trochu pokrájím. Postavte na plotnu a krátce vše povařte, jde spíše o to, aby sušené ovoce změklo a povolilo. Jinak stačí ovesné vločky zalít horkou vodou. Je možné i sušené ovoce zalít horkou vodou večer, ráno pak stačí jen scedit a spolu s ostatními ingrediencemi zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát a nabobtnat. Tuto hotovou kaši rozmixuji tyčovým ponorným mixérem a tak se v podstatě krásně osladí, že není třeba nic doslazovat. Pokud by se vám zdála přece jen málo sladká (každé ovoce má jiný obsah cukru a kyselosti), tak stačí přimíchat trochu agáve či javorového sirupu.

2

Nyní si orestujte trochu oříšků. Skvělé jsou mandle, lískové ořechy, slunečnicová či dýňová semínka, pekanové či vlašské... Připravte kaši do misky, na vrch nasypejte čerstvé ovoce, ořechy či semínka, klíčky a můžete lehce zakápnout javorovým sirupem.

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já Foto:

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já Foto:

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já Foto:

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já Foto:

Ovesná kaše tak, jak ji dělám já, Kitchenette.cz

Objevte nejkrásnější český food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích a nejosobitějších food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje je známou vizážistkou, která se z prostředí módy přesunula do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Markéta vydala také nádhernou kuchařku Rok v kuchyni, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka jídla, je totiž úžasná a velmi inspirativní.

A v neposlední řadě se podívejte na Markétin e-shop Kitchenetteshop.cz, kde najdete zajímavé, užitečné i krásné věci k vaření i k servírování.

Videa

reklama

reklama