Originální italské tiramisu

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Originální italské tiramisu Foto:
Originální italské tiramisu
Foto: archiv TV Paprika

Nejslavnější třešničkou na dortu celého italského menu je bezpochyby dezert tiramisu. Tiramisu vzniklo v italské oblasti Toskánsko, odkud se dále rozšířilo do celého světa.

Tento tradiční italský dezert ve volném překladu znamená „rozvesel mě“. Není vůbec divu. Díky svým přísadám a sýru mascarpone se řadí mezi nejtučnější dezerty vůbec.

 

Suroviny
středně velká bio vejce 3 ks
cukr krupice 3 lžíce
kvalitní kakaový prášek 2–3 lžíce
víno Marsala 250 ml
uvařená zchlazená káva espresso 250 ml
italské cukrářské piškoty 200 g
Postup
1

Nejprve si připravte krém. Oddělte žloutky od vaječných bílků. Samotné žloutky vložte do mísy a zasypte je cukrem. Obě tyto ingredience rozmixujte do krémové a nadýchané pěny.

2

Z oddělených bílků vyšlehejte sníh. Rozmixovanou pěnu ze žloutků a cukru vmíchejte do sýru mascarpone a ve finále opatrně přidávejte vyšlehaný sníh, díky kterému bude hotový krém krásně nadýchaný.

3

Nyní si připravte skleničky, v kterých se bude dezert servírovat. Na dno sklenice navrstvěte cca 1,5 cm hotového krému, na který poklaďte namočené cukrářské piškoty – nejdříve ve víně Marsala, poté ve vychladlé kávě. Piškoty nesmějí absorbovat příliš tekutiny, jinak bude výsledný dezert příliš rozmáčený.

4

Nakonec hotovou vrstvu poprašte kakaovým práškem. Tento postup vrstvení opakujte ještě čtyřikrát. Skončete s vrstvou krému, který ve finále poprašte větší vrstvou kakaového prášku.

5

Výsledný dezert nechte odležet v lednici nejlépe přes noc.

Videa

reklama

reklama