Malinový ombré dort

Doba přípravy:
Malinový ombré dort Foto:
Malinový ombré dort
Foto: Pradobroty.cz

Tento dort je naprosto ideální pro dětské narozeninové oslavy. Je krásně barevný, krém je díky malinám nakyslý a osvěžující. Pokud nemáte rádi maliny, určitě můžete vyzkoušet i variantu s borůvkami (těch by mělo stačit méně), jahodami nebo jinou směsí ovoce.

Každé patro se peče zvlášť, proto je rozpis napsaný na 1 korpus. Já pekla 5 plátů, chcete-li stejný dort, vynásobte množství surovin pěti a pak těsto rozdělte na pětiny a pečte zvlášť (resp. v horkovzdušné troubě můžete péct tolik plátů, kolik plechů se do ní vejde naráz). 

Suroviny
Korpus: 1 plát těsta
máslo 40 g
vejce 1 ks
prášek do pečiva 1/2 lžičky
troška vanilkového extraktu
Malinové pyré:
maliny (v receptu použity mražené) 500 g
kukuřičný škrob 20 g
Krém:
smetana ke šlehání 300 g
tučný tvaroh ve vaničce 250 g
vanilkový extrakt 1 lžička
Čokoládová poleva:
vysokoprocentní čokoláda 70 g
smetana ke šlehání 70 g
cukr moučka dle chuti
Postup
1

Korpus: Máslo nechte povolit. Poté ho vložte do mísy s cukrem a vyšlehejte do světlé pěny. Zašlehejte vejce a následně vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a zašlehejte do máslového těsta. Těsto je poměrně hutné, konzistenčně asi jako třené těsto na stříkané cukroví.

2

Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Na pečicí papír si obkreslete dortovou obruč o průměru 22 cm (nebo vemte tu, kterou máte doma a má max. 23 cm), papír obraťte (tužkou dolů, aby se tuha neobtiskla na korpus) a položte na plech. Do středu umístěte těsto (množství na jeden plát) a špachtlí ho rovnoměrně rozetřete na celý kruh – lehce přetáhněte, aby byl plát maličko větší než požadovaný průměr.

3

Pečte v rozpálené troubě 8–10 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout.

4

Malinové pyré: Maliny a cukr vložte do hrnce se silným dnem, postavte na sporák a vařte asi 15 minut. Směs by se měla lehce zredukovat. Hrnec odstavte a směs přepasírujte (zbavíte se tím semínek) – zůstane nám asi 200 g relativně řídké omáčky. Nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu.

5

Do zchladlé omáčky přimíchejte škrob, postavte opět na sporák, míchejte metličkou, aby se rozbily všechny případné hrudky. Povařte do zhoustnutí – pyré bude mít konzistenci velmi hustého pudinku – takovou konzistenci potřebujete, aby maliny nenaředily krém.

6

Zakryjte fólií tak, aby se dotýkala hladiny, a nechte zcela vychladnout.

7

Krém: Mascarpone a smetanu (vychlazeny na stejnou teplotu) vložte do mísy, přidejte cukr a začněte šlehat na nižší otáčky. Asi minutu šleháním promíchávejte, pak zvyšte otáčky a během asi tří minut vyšleháte pevný krém – metlička nechává v krému stopy a tvoří se špičky.

8

Po lžičkách zašlehejte i tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.

9

Ombré odstíny: Připravte si 5 misek. Do 1. misky oddělte 250 g krému (bílého). Do zbytku krému v míse přidejte čtvrtinu malinového pyré a pečlivě prošlehejte, aby nikde nebyly růžové hrudky. Do 2. misky dejte 250 g tohoto krému (světle růžového).

10

Do zbytku krému opět přidejte čtvrtinu malinové pyré, pečlivě prošlehejte a vznikne o tón tmavší růžový krém. Do 3. misky dejte 250 g růžového krému. Do zbytku krému opět přidejte čtvrtinu malinového pyré, prošlehejte a do 4. misky dejte 250 g tohoto krému. Do zbylého krému přimíchejte poslední čtvrtinu malinového pyré, prošlehejte a přemístěte do 5. misky. Nyní máte pět misek s krémem – od bílé barvy přes světle růžovou, a každá další mistička má o tón tmavší barvu až do sytě růžového odstínu.

Sestavení dortu

Všechny korpusy si pomocí dortové obruče ořízněte do přesného rozměru (odřezky nevyhazujte, jsou dobré i jen tak). Pokud je některý plát hodně vyboulený, ořízněte ho nožem do roviny.

Na servírovací tác doprostřed namažte asi lžičku bílého krému, položte první plát těsta a kolem něj dejte dortovou obruč (takže máte na tácu obruč a dno tvoří první plát těsta). Na korpus namažte nejtmavší krém, zakryjte druhým plátem, natřete o stupeň světlejším krémem a takto postupujte až do posledního plátu a skládání zakončete bílým krémem. Pokud se vám dort na výšku do obruče nevejde, nevadí. Já jsem končila světle růžovým krémem, zakryla jsem dort posledním plátem korpusu, nechala vychladit a bílý krém pak namazala až po odstranění obruče.

Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.

Dort vyndejte z lednice, boky objeďte opatrně nožem, povolte obruč a opatrně ji sundejte z dortu. Případné nerovnosti upravte stěrkou (na bocích i vršku).

Příprava čokoládové polevy

Smetanu přiveďte k varu, ihned stáhněte z ohně a nalámejte do ní čokoládu, míchejte do rozpuštění. V tuhle chvíli se může stát, že se čokoláda trochu srazí (udělá se v ní krupička) – stačí přidat lžíci smetany a rozmíchat dohladka, případně ještě druhou lžíci. Dochuťte cukrem (já použila 84% čokoládu, takže jsem přidávala asi 2 zarovnané lžíce cukru, aby byla poleva hořko-sladká) a opět postavte na mírný plamen, míchejte a zahřívejte tak, aby poleva byla hodně tekutá, ale zároveň v ní šel asi vteřinu podržet prst (nevařte).

Dort vyndejte z lednice, čokoládu na něj ihned nalijte a stěrkou rozetřete po celém vršku – na několika místech jí schválně natřete přes okraj a nechte stéct. Pracujte velmi rychle, protože poleva dost rychle tuhne a pak dělá neplechu.

Ozdobte ovocem, které jste asi na 10 minut lehce zasypali cukrem (pustí tak přebytečnou šťávu a zakonzervuje se) a nechte naposledy vychladit (stačí už jen hodina) a můžete servírovat.

Malinový ombré dort 2 Foto:

Malinová ombré dort; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

 

Videa

reklama

reklama