Makové mléko se švestkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 800 ml
Makové mléko se švestkami Foto:
Makové mléko se švestkami
Foto: blog Tvoříme domov

Kromě tohoto mléka můžete přidávat mák i do jogurtu, různých snídaňových směsí nebo sypat na salát místo jiných semínek. S množstvím to však nepřehánějte, jelikož mák je jednou z potravin, kterou se dá snadno předávkovat!

Článek

16x vaříme a pečeme s mákem Foto:

16x vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Suroviny
nemletý mák 50 g
slunečnicová semínka 50 g
sušené švestky 5 ks
mletá skořice 1/2 lžičky
med 1/2 lžíce
špetka soli
Postup
1

Večer před přípravou si namočte mák a slunečnicová semínka – v jedné misce je zalijte dvěma hrnky vody a dejte do lednice. Stejně tak namočte do 50–100 ml vody opláchnuté švestky, dejte do lednice.

2

Druhý den ráno obsah misky vlijte do mixéru (vodu nevylévejte), přilijte další hrnek studené vody, švestky včetně vody a všechny ostatní suroviny.

3

Mixujte tak dlouho, dokud směs nebude úplně hladká a vše pořádně rozmixováno.

4

Připravte si velmi jemné sítko (nebo ještě lépe plátýnko) a mléko dokonale přeceďte – zbylou hmotu můžete zamrazit a použít třeba do koláče. Sami můžete ovlivnit hustotu, která vám nejvíce vyhovuje – cezením přes jemné sítko získáte velmi vydatné „mléko“, které může sloužit klidně místo svačiny; přes plátýnko pak bude tekutina velmi jemná a méně tak zasytí.

5

Dejte do lednice a spotřebujte do dvou dnů.

Makové mléko se švestkami 2 Foto: Makové mléko se švestkami; foto: blog Tvoříme domov

Tvoříme domov Foto:

Doma chutná nejlépe!

Blog Tvoříme domov vznikl z jednoho zásadního důvodu – abych se na mateřské nezbláznila. Jsem obyčejná holka s běžnými zájmy, která však pohlíží na jídlo jako na svátek. Mám úctu k surovinám, které nechci „zabít“ zbytečnými průmyslovými produkty. Moje recepty jsou proto velmi jednoduché, často jen ze základních surovin a vždy bez chemie.

Chci ukázat, že zdravé jídlo nebo jeho varianty nemusí být jen podivně vypadající hrouda na talíři. Zároveň však vím, že občas přijde den, kdy si prostě musíme dopřát nějaké bolestné (takové mám tak třikrát do týdne :). Z toho důvodu jsem si oblíbila dezerty nebo, chcete-li, sladkosti, které poskytnou vše, co naše nervy potřebují, aniž bychom z nich museli mít velké výčitky. Bílou mouku vždy doplním tou celozrnnou, bílý cukr nahrazuji třtinovým nebo jej nepoužiji vůbec a sladím třeba datlemi.

Můj pohled na jídlo je možná jiný, nicméně nijak extrémní. Prostě vyznávám zdravý rozum. Protože bez buřtu pečeného nad ohněm to v létě prostě nejde!

Videa

reklama

reklama