Líčka na červeném víně

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Líčka na červeném víně Foto:
Líčka na červeném víně
Foto: S vášní pro jídlo

O tomhle jídle jste už určitě slyšeli, o jeho proslavení se v minulých letech postaral Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial. Jde vlastně o poměrně tradiční české jídlo, které se díky nové kuchařské vlně dostává zase na talíře českých foodies.

A právě v tomhle receptu můžete vidět, jak je francouzská kuchyně podobná té české, recept na úpravu líček je totiž ne nepodobný tomu na burgundské hovězí.

Pokud se pozastavujete nad líčky, ano, jsou to svaly na obličejové části skotu, které jim pomáhají s přežvykováním. I proto, že to jsou svaly namáhané, jsou prorostlé kolagenovými vlákny, která se pomalým dušením promění v měkkoučkou dobrotu. Předsudky tedy stranou, protože jde o poměrně levný druh masa, který je ale o to víc vynikající, a pokud nakupujete u dobrého řezníka, bude schopen vám je opatřit.

Moje verze líček je trochu rustikálnější než ta Zdeňkova, já mám totiž ráda zeleninu vydušenou ve víně pěkně rozmixovanou do omáčky. Jako příloha je ideální kaše nebo šťouchané brambory, ale vy už budete vědět, co se k fantastickému receptu, jakým líčka jsou, bude hodit.

Suroviny
hovězí (nebo telecí) líčka 1100 g
máslo 2 lžíce
cibule 1 ks
kořenová zelenina (mix mrkve a celeru) 250 g
majoránka 1 snítka
sůl
dobré červené víno 500 ml
trochu vývaru
Postup
1

Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte na kostky a na másle je společně opékejte dozlatova. Pak zeleninu vyndejte a na másle v hrnci ze všech stran nechte zatáhnout maso. Zeleninu vraťte k masu, přidejte trochu soli a pepře a majoránku. Vše zalijte vínem a trochou vývaru tak, aby líčka byla potopená, a nechte pod pokličkou pomalu dusit asi hodinu (nebo více – podle stáří masa) doměkka.

2

Až líčka změknou, vyndejte je z hrnce stranou a zredukovanou tekutinu spolu se zeleninou rozmixujte dohladka. Omáčku ochutnejte, případně dosolte, a líčka vraťte do hrnce, aby se společně prohřála.

Líčka na červeném víně Foto:

Líčka na červeném víně                                                                              Foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo Foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světa připravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!

Videa

reklama

reklama