Kynuté jablečné lívance se skořicí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kynuté jablečné lívance se skořicí Foto:
Kynuté jablečné lívance se skořicí
Foto: Hermína / Prima

Lívance jsou oblíbenou snídaní zejména pro děti. Zkuste je tentokrát připravit s jablky a ovoněné skořicí. Určitě se po nich jen zapráší...

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
droždí 10 g
vlažné mléko 500 ml
máslo 25 g
vejce 1 ks
špetka soli
jablka pokrájená na malé kostičky (můžou být se slupkou nebo oloupaná) 3 ks
trochu oleje na opékání
cukr se skořicí na obalování
med 1 lžíce
Postup
1

Droždí v míse posypejte cukrem, promíchejte a počkejte až se droždí rozpustí. Pak přimíchejte 50 g mouky a 100 ml mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek (mělo by to trvat tak 15 minut podle teploty...)

2

Rozehřejte si máslo v kastrůlku. Do kvásku vmíchejte vejce, zbylou mouku, zbylé mléko, sůl a rozehřáté máslo. Těsto zakryjte utěrkou a nechce na teplém místě kynout, v tomto případě stačí třeba půlhodina. Pak vmíchejte kostičky jablek.

3

Z vykynutého těsta lijte sběračkou placičky na rozpálenou pánev trošku vymaštěnou olejem, pečte na mírném plameni a otočte vždy ve chvíli, kdy už i horní strana začíná tuhnout.

4

Do hlubokého talíře si připravte cukr smíchaný se skořicí a ještě horké lívance v něm obalujte. Kysanou smetanu promíchejte s medem a podávejte k lívancům jako omáčku.

5

Servírujte jako společné rodinné jídlo – lívance navršené na sobě, ozdobené snítkou máty. Každý si odebírá lívance na svůj talíř a sám si je zdobí kysanou smetanou. Na kysanou smetanu lze nasypat ještě několik kostiček jablka a zakápnout medem.

Videa

reklama

reklama

\n