Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem Foto:
Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem
Foto: Kublanka.cz

Není mnoho slavnějších indických jídel, než tradiční tikka masala. Trochu složitější příprava se vám odmění dokonalou pochoutkou, kterou budete vařit zas a znova.

Suroviny
Kuřecí tikka:
stehenní nebo prsní kuřecí řízky bez kůže a kosti 650 g
sůl 1 lžička
citronová šťáva 3 lžíce
čerstvý zázvor 1 lžíce
česnek 2 stroužky
mletý římský kmín 1 lžička
paprika 1 lžička
mleté chilli 1/2 lžičky
garam masala 1/2 lžičky
šlehačka 6 lžic
Masala:
cibule 2 ks
čerstvý zázvor 1 lžíce
česnek 5 stroužků
mletý koriandr 1 lžíce
paprika 2 lžičky
kurkuma 1/2 lžičky
mleté chilli 1/2 lžičky
bílý jogurt 4 lžíce
rajče 3 ks
kuřecí vývar 300 ml
garam masala 1/4 lžičky
nasekaný čerstvý koriandr 4 lžíce
citron k podávání 1 ks
Naan:
cukr krupice 2 lžičky
sůl 1/2 lžičky
prášek do pečiva 1/2 lžičky
plnotučné mléko 110 ml
sezam nebo nasekaný čerstvý koriandr
rozpuštěné máslo nebo ghí
Okurkový salát:
salátová okurka 1 ks
červená cibule 1 ks
paprička bird´s eye chilli 1 ks
nasekaná máta 1 lžíce
nasekaný koriandr 1 lžíce
citron 1/2 ks
olivový olej 1 lžíce
sůl
Postup
1

Kuřecí maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 3 cm. Kostky masa dejte spolu s 1 lžičkou soli a citronovou šťávou do uzavíratelné misky, důkladně vše prsty promíchejte a nechte zhruba 20 minut odpočívat. Poté přidejte najemno nastrouhaný česnek, zázvor, římský kmín, papriku, chilli, garam masala a šlehačku. Důkladně promíchejte a vše nechte 6–8 hodin marinovat v lednici.

2

Jakmile máte připravenou omáčku (viz níže), naložené maso rozložte na plech vyložený alobalem, každý kousek potřete slunečnicovým olejem a vše dejte grilovat pod rozpálený gril. Grilujte z každé strany cca 6 minut – maso musí lehce zčernat.

3

Masala: V silnostěnné pánvi rozpalte 4 lžíce slunečnicového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou opékejte za občasného míchání 6–7 minut na mírném plameni.

4

Mezitím, co se opéká cibule, spařte rajčata horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte je najemno. Případnou vodu slijte.

5

Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte nastrouhaný zázvor s česnekem a 1 minutu je za stálého míchání restujte. Poté přidejte mletý koriandr, kurkumu, chilli, papriku a velmi krátce je orestujte. Po zhruba 10 sekundách přidejte 1 lžíci jogurtu, kterou vmíchejte do směsi koření a cibule. Zbývající jogurt postupně vmíchejte po lžících. Přidejte nasekaná rajčata, která restujte 3–4 minuty. Na závěr přidejte kuřecí vývar, ¼ lžičky soli a přiveďte k varu. Pánev přiklopte poklicí a nechte 40 minut jemně probublávat na mírném ohni. Omáčka by měla zhoustnout. Pokud se tak nestane (vysoký obsah vody v rajčatech), nechte ji za občasného míchání zredukovat na mírném ohni.

6

Těsně před podáváním přidejte ¼ lžičky garam masala a nasekaný koriandr. Pokud je potřeba, dochuťte solí.

7

Naan: V míse smíchejte prosátou mouku se solí, cukrem a práškem do pečiva. V jiné misce smíchejte mléko se slunečnicovým olejem.

8

Uprostřed mouky udělejte důlek, do kterého vlijte směs mléka a oleje a vypracujte hladké, měkké těsto. Těsto hněťte 8–10 minut, pokud je příliš tuhé, přidejte lžíci mléka, pokud příliš lepivé přidejte malé množství mouky.

9

Těsto vraťte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho 10–15 minut odpočívat na teplém místě (např. v troubě nastavené na minimum).

10

Gril v troubě rozehřejte na střední teplotu a pod gril umístěte silný pečicí plech. Odpočinuté těsto rozdělte na 6 stejných částí, z každé vyválejte tenkou placku ve tvaru slzy, kterou propíchejte vidličkou. Placku posypejte nasekaným koriandrem nebo sezamem a rukou je zatlačte do těsta.

11

Připravené chlebové placky pečte pod grilem na rozpáleném plechu 1–2 minuty (musí zhnědnut). Upečené naan potřete rozpuštěným máslem (nebo ghí) a uchovávejte je přikryté utěrkou.

12

Okurkový salát: Okurku nakrájejte na větší kousky, červenou cibuli na nudličky a vše dejte spolu s nasekanou mátou, koriandrem, nasekanou papričkou a šťávou z poloviny citronu do misky, kde vše důkladně promíchejte. Salát zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.

13

Ugrilované maso ihned podávejte s připravenou omáčkou, plackami naan a okurkovým salátem. Kuřecí tikka masala podávejte s osminkami citronu na zakápnutí.

Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem Foto:

Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem Foto:

Kuřecí tikka masala s plackami naan a okurkovým salátem, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama