Kapustový nákyp se šunkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kapustový nákyp se šunkou Foto:
Kapustový nákyp se šunkou
Foto: Jezte česky

Kapustový nákyp můžete také připravit s těstovinami. Stačí vynechat toastový chléb a kapustovou hmotu smíchat s uvařenými flíčky nebo vrtulkami (fusilli).

Suroviny
kapusta 1 hlávka
vejce 3 ks
máslo 50 g
parmazán 30 g
celozrnný toastový chléb 2 plátky
šunka 100 g
sůl
Na ozdobení:
Postup
1

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a listy kapusty v ní vařte asi 5 minut. Pak je vyndejte a zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat a teprve poté nakrájejte. Vezměte vhodnou zapékací formu, vymažte ji troškou másla a vysypte strouhankou.

2

Rozklepněte všechna 3 vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozetřete se zbytkem másla a špetkou soli. Přidejte parmazán, rozdrobený toastový chléb a zakysanou smetanu. Šunku nakrájejte na nudličky a vmíchejte ji do žloutkové směsi společně s nakrájenou kapustou a špetkou pepře.

3

Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Lehce smíchejte s kapustovou směsí. Poté rozetřete do připravené zapékací mísy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 35–40 minut. Porce nákypu na talíři doplňte lžící zakysané smetany.

Kapustový nákyp se šunkou Foto:

Kapustový nákyp se šunkou, foto: Jezte česky

JJezte českyEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Videa

reklama

reklama