Gravlax s hořčičným dresinkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Gravlax s hořčičným dresinkem Foto:
Gravlax s hořčičným dresinkem
Foto: Švédská kuchařka

Název pokrmu odkazuje ke slovesu begrava, což znamená pohřbít. Poukazuje na někdejší tradiční způsob přípravy a konzervace ryb, kdy se maso spolu se solí a cukrem na několik dní zahrabalo do země. Spustil se tak lehký proces kvašení, jehož výsledkem je jemná chuť lososa.

V dnešní době nám na přípravu marinovaného lososa postačí plastová nádoba, lednička a pár přísad. Tradičně se gravlax podává zastudena spolu s hořčičným dresinkem a chlebem nebo vařenými bramborami.

Článek

Vychutnejte si uzeného lososa Foto:

16 lákavých receptů s uzeným lososem

Uzený losos je oblíbená pochoutka především na slavnostní tabuli. Kromě obložených chlebíčků je to ale výborná ingredience i do mnoha teplých jídel!
Suroviny
losos s kůží a bez kostí 1 kg
žitný chléb nebo vařené brambory jako příloha
Marináda:
čerstvý kopr, nasekaný 1 svazek
sůl 100 g
bílý pepř 1 lžíce
Dresink:
dijonská hořčice 50 ml
cukr krupice 1 lžíce
vinný ocet 1 lžíce
olej 100 ml
čerstvý kopr, nasekaný 1 hrst
sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Postup
1

Filé omyjte a osušte. Kopr nasekejte a smíchejte s cukrem, solí a pepřem.

2

Maso dobře potřete směsí z obou stran a uložte do vzduchotěsné plastové nádoby do lednice. Po 24 hodinách lososa v nádobě otočte.

3

Po 2 dnech maso očistěte od marinády a pod 45 stupňovým úhlem nakrájejte na tenké plátky.

4

Na dresink smíchejte hořčici, cukr a ocet a podle chuti osolte a opepřete. Po kapkách a za intenzivního míchání přidávejte olej. Dresink by měl být hustý a dobře spojený s olejem. Přidejte nasekaný kopr.

5

Plátky lososa servírujte polité dresinkem samotné, s žitným chlebem nebo vařeným bramborem.

PRIMA TIP: Poměr soli a cukru v marinádě je otázkou chuti. Více cukru dodá masu krémovitější konzistenci. Naopak více soli a delší doba marinování přinesou tužší a slanější výsledný produkt. Můžete experimentovat i s různým kořením a exotickými přísadami, jako je koriandr, chilli nebo citronová tráva.

Švédská kuchařka – kulinářské tradice Severu

Švédská kuchařka Foto:

Dominika Wittenberg Gašparová

Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine.

Autorka vás naučí, jak připravit na severu tolik milované ryby nebo zvěřinu či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování švédský stůl, co znamená FIKA, ale také jak se slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama