Dušená oháňka s tarhoňou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dušená oháňka s tarhoňou Foto:
Dušená oháňka s tarhoňou
Foto: Menu podle Koko

Recept jako stvořený pro multifunkční nebo pomalý hrnec – zkrátka pro přístroj, který dokáže při minimální spotřebě energie a nízké teplotě táhnout méně kvalitní a tužší maso, aby se proměnilo doslova v dort. Někdy to, pravda, trvá i celý den, ale je to den bez aktivního pobíhání po kuchyni.

Jistěže můžete stejně postupovat i na plotýnce, jen pak musíte průběžně kontrolovat, jak moc voda bublá, jak rychle klesá její hladina a zda není nutno doplňovat. Nehledě na neúspornost (nebo dokonce nebezpečnost) takového postupu. Pomalé moderní vymoženosti umožní založit, podlít, přiklopit a dusit bez jakýchkoli starostí. A najednou, ve chvíli, kdy už jste na jídlo skoro zapomněli, připomene vám ho nejen provoněný byt, ale i signalizační pípání. Oháňka tehdy potřebuje už jen trochu vaší péče a uznání. V duchu ještě poděkujte času, který se tentokrát uvolil pracovat pro vás.

Suroviny
hovězí oháňka z širší části 4 ks
rajčatová passata 200 g
černý pepř 5 kuliček
sůl 2 lžičky
Na přílohu:
tarhoňa 250 g
sos z dušení oháňky
podzimní zelenina (růžičková kapusta, květák, mrkev apod.) 200 g
Postup
1

Rozložte oháňky do hrnce, přidejte passatu, bobkový list, pepř a sůl a zalijte vařící vodou tak, aby byly oháňky potopené. Větší vědu v tom nehledejte, o efekt se postará předlouhé dušení. Maso musí odpadat od kosti takovým způsobem, že byste ho mohli krájet i čajovou lžičkou. Tohle stadium nastane přibližně po šesti hodinách tažení při necelých 100 stupních. Přesně podle toho si svůj multifunkční nebo pomalý hrnec také nastavte.

2

Je čas na tarhoňu. Respektujte návod na obalu. Ale většinou stačí sebrat tuk z dušení masa, rozehřát ho na pánvičce a orestovat těstovinu, aby některé kuličky začaly hnědnout. To zabere asi 5 minut. Následně přelijte vydušenou šťávou, aby hladina sahala 1,5 cm nad tarhoňu. Přiklopte a duste na mírném ohni asi 13 minut – tedy dokud těstoviny nezměknou a šťáva se nevyvaří. Ochutnejte, zda není nutno dosolovat.

3

Abyste pokrm oživili a přidali i něco svěžího, nezapomeňte na sezonní zeleninu. Rozeberte ji na tak malé části, aby jí postačilo jen pár minut restování na pánvi (opět na tuku z dušení), aby změkla a mohla se podávat spolu se vším ostatním.

Dušená oháňka s tarhoňou Foto:

Dušená oháňka s tarhoňou                                                                       Foto: Menu podle Koko

Menu podle Koko Foto: Veronika Koko Kokešová

Veronika Kokešová, známá coby blogerka a moderátorka Koko, představuje svou první kuchařskou knihu, která obsahuje kapitoly reprezentující konkrétní sezonu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti. Těšit se tak můžete na menu ze dvora i z pastviny, menu houbové, myslivecké, bezmasé či rozkvetlé. A proč je Menu podle Koko – kuchařka plná videí? Každý recept obsahuje QR kód, díky němuž si můžete přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko tváří v tvář.

Videa se od října 2014 postupně spouštějí nejen na blogu, ale také pod názvem Menu podle Koko na nejnavštěvovanější české internetové televizi Stream.cz, která je základnou Veroničiných pořadů MENU domů a MENU v sezoně.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama