Čokoládové lanýže s griotkou

Doba přípravy:
Čokoládové lanýže s griotkou Foto:
Čokoládové lanýže s griotkou
Foto: prima

Ideální cukroví na poslední chvíli. Lahodné čokoládové bonbony s příchutí griotky jsou skvělé i jako originální jedlý dárek pro vaše blízké.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
máslo 100 g
třtinový cukr 2 lžíce
hořká čokoláda (70 % kakaa) 200 g
griotka 2 lžíce
hrst sušených višní, namočených na 30 minut v trošce griotky (nemusí být)
kakao holandského typu na obalení 4 lžíce
Postup
1

Smetanu, máslo a cukr dejte do kastrůlku a za stálého míchání zahřívejte, než se cukr i máslo rozpustí, pak hned odstavte. Čokoládu nalámejte do směsi a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí, potom vmíchejte i griotku a máte-li, tak i sušené višně. Pak kastrůlek uložte do chladu, nejlépe přes noc, aby čokoládová hmota pěkně ztuhla.

2

Do hlubokého talíře nasypejte kakao. Dvěma lžičkami odkrajujte ze ztuhlé lanýžové hmoty malé kousky a co nejrychleji zaoblete konečky prstů. Nesnažte se dosáhnout dokonalého tvaru. Lanýže se jmenují podle přírodních lanýžů, které také nejsou dokonale kulaté. Pak je ihned důkladně obalte v kakau. Z každého oklepněte přebytečné kakao a lanýž dejte do cukrářského košíčku, nejlépe hnědého (neupatlá se od kakaa).

3

Pak je dejte znovu vychladit. Pokud chcete lanýže dát jako dárek, použijte nízkou krabičku, do které se vám vejdou v jedné vrstvě – nesnažte se je skládat na sebe. Shora je vystelte hezkými ubrousky a přiklopte. Skladujte v chladničce.

Videa

reklama

reklama