Cizrnový vegan salát

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Cizrnový vegan salát Foto:
Cizrnový vegan salát
Foto: Veganotic

S mořskými řasami tento salát chutná trochu jako tuňákový. Pokud si na chuť moře příliš nepotrpíte, není problém je vyměnit například za kopr. Obecně je tento salát dost variabilní, klíčové jsou v něm cizrna, rostlinná majonéza a celer/okurka. Zbytek to může už jen vylepšit.

Suroviny
cizrna 2 plechovky
slunečnicová semínka 1/2 hrnku
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 2 stonky
kyselá okurka 3–4 ks
zelená cibulka (nebo 1 bílá cibule či šalotka) 3 ks
rostlinná majonéza 1/2–1 hrnek
lahůdkové droždí 1 lžíce
mořské řasy nebo 1 svazek čerstvého kopru 2–5 lžic
sůl
Postup
1

Cizrnu slijte, dobře opláchněte, dejte do větší mísy a mačkadlem na brambory ji rozmačkejte tak, aby některé kuličky byly skoro na kaši, ale většina jich zůstala jen lehce poškozená. Slunečnicová semínka nasekejte na prkýnku velkým nožem a přidejte k cizrně. Mrkev, celer, okurku a cibuli nasekejte na větší kusy, dejte do mixéru (food procesoru) a párkrát zapulzujte. Kousky zeleniny by neměly být větší než třeba hrášek (můžete to samozřejmě udělat i nožem na prkénku, jen je to trochu otrava). Pokud používáte jarní cibulku, nasekejte ji nožem na menší kousky.

2

Zeleninu přidejte k cizrně, přisypte droždí, pepř a sůl a mořské řasy (nebo kopr) – doporučuji začít s menším množstvím a postupně přidávat. Stejně tak je to s majonézou – začněte s půl hrnkem a postupně přidávejte. Vše dobře promíchejte, ochutnejte a dochuťte (řasami, majonézou, pepřem, solí...).

3

Jezte s dobrým opečeným pečivem a zeleninou.

Cizrnový vegan salát Foto:

Cizrnový vegan salát Foto:

Cizrnový vegan salát, foto: Veganotic

Veganotic Foto: Inspirujte se u Veganotic!

Veganotic je blog se stovkami receptů, které dokazují, že jíst vegansky je nejen etické, ale může to být také nad očekávání chutné. Dortíčky, koláče, pizzy, guláše, snídaně, večeře i něco jen tak na chuť – nic není problém.

Proč podporovat zabíjení a všechna zvěrstva živočišné výroby, když si jde život užít stejně dobře, ne-li lépe bez nich? Nakoukněte a přeneste i vy vaše stravování do 21. století.

Videa

reklama

reklama