Česnečka se šťouchanými brambory s cibulkou a se škvarky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Česnečka se šťouchanými brambory s cibulkou a se škvarky Foto:
Česnečka se šťouchanými brambory s cibulkou a se škvarky
Foto: Kuchařka pro mého muže

Poctivý domácí oukrop měly v oblibě už naše prabáby, neboť šlo o polévku zdravou a výživnou, přesto však na suroviny skromnou. I naši pradědové si k ní vytvořili pozitivní vztah a jejich zásluhou dnes víme, že česnečka je výtečným vyprošťovákem.

Pokud se vám nechce šťouchat brambory s cibulkou a škvarky, vydejte se jednodušší cestou – uvařené brambory rozdělte do hlubokých talířů, rozmačkejte je vidličkou a přelijte hotovou česnečkou.

Suroviny
velké brambory 4 ks
řapíkatý celer 1 řapík
voda 2 l
vejce 2 ks
dobrý český česnek 4 stroužky
majoránka 3 lžičky
kmín 1 lžíce
cibule 1 ks
domácí škvarky 1 hrst
máslo 1 lžíce
sůl
Postup
1

Ze všeho nejdříve si vezměte k ruce velký hrnec, naplňte jej dvěma litry vody, přihoďte trochu soli, přiklopte pokličkou a postavte na silný plamen.

2

Zatímco se voda pomalu ubírá svou jistou cestou k bodu varu, přichystejte si suroviny. Z brambor sloupněte pomocí škrabky slupku (máte-li nové brambory, jen je odrbejte kartáčkem), omyjte je pod tekoucí vodou a nakrájejte na dvoucentimetrové kostky. Řapíkatý celer opláchněte, odkrojte mu oba konce a nakrájejte na tenké plátky. Stroužky česneku vybalte ze slupek a prožeňte je lisem na česnek. I cibuli obnažte a ostrým nožem ji nakrájejte na drobné kostičky.

3

Voda v hrnci už zřejmě klokotá varem, a tak do ní vhoďte připravené brambory. Mírně ztlumte pod hrncem plamen, jen napůl přiklopte pokličkou (aby voda z hrnce neutíkala) a vařte nějakých 15 minut, dokud brambory nezměknou.

4

Mezitím si vezměte k ruce malý rendlík, vhoďte do něj máslo a postavte na střední plamen. Jakmile se máslo beze zbytku rozpustí, přidejte k němu cibulku a za občasného pošťouchnutí vařečkou ji nechte osmahnout tak, aby získala atraktivní nazlátlý odstín.

5

Cibulka je osmahlá a brambory nejspíš měkké – pro jistotu do jedné z nich píchněte vidličkou nebo ji ochutnejte. Uvařené brambory však neslévejte, nýbrž je děrovanou lžící z vody vylovte a přendejte do nějaké pěkné mísy, v níž je později ponesete na stůl.

6

V hrnci vám nyní zbývá lehký bramborový vývar, pod nímž nadále udržujte středně silný plamen a přidejte do něj řapíkatý celer, majoránku, kmín a přiměřeně soli. Pak do něj ještě rozklepněte obě vejce, vařečkou je rozmíchejte do všech stran a nechte to všechno umírněně klokotat dobrých 10 minut.

7

Mezitím svou pozornost obraťte k uvařeným bramborám vyčkávajícím v míse. Nasypte k nim osmahlou cibulku, hrst domácích škvarků, sůl a pomocí šťouchadla to všechno rázně rozšťouchejte, až se v míse zrodí kompaktní a voňavá substance.

8

V této chvíli je vaše česnečka prakticky hotová, jen jí chybí česnek. Ten přidejte až na samotný závěr, jen tak zůstane při své plné aromatické síle. Česnečku neste na stůl ruku v ruce se šťouchanými brambory.

Česnečka se šťouchanými brambory s cibulkou a se škvarky Foto: Kuchařka pro mého muže

Česnečka se šťouchanými brambory s cibulkou a se škvarky. Foto: Kuchařka pro mého muže

 

Kuchařka pro mého mužePořádná kuchařka pro pořádnýho chlapa!

Kuchařka pro mého muže

Veronika Zemanová

Kuchařka pro mého muže Veroniky Zemanové obsahuje skvělé recepty na polévky, hlavní chody i sladká jídla a velmi podrobné pracovní postupy, včetně postupových fotografií a obrázků výsledných pokrmů. Muž neuvyklý vaření zde najde také užitečné rady a tipy. Veronika s láskou, bez jakéhokoliv poučování a peskování poradí, co uvařit, když zůstane chlap sám doma, když chce uvařit pro ženu, pro partu kamarádů nebo bandu dětí, i když se rozhodne něco málo shodit. Ženy do ní můžou vepsat věnování, do každého receptu pak oslovení!

Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz; začátek června 2014

Videa

reklama

reklama